Planerna på exklusiva stugor och 160 båtplatser på kyrkans mark i Lumparland får temperaturen att stiga bland många.
LUMPARLAND Det råder upprörda känslor på sina håll i Lumparland efter att planerna på en marina blev kända tidigare i höstas.
Hemlighetsmakeriet kring ärendet har dessutom satt fart på spekulationerna. Så här har ärendet hittills framskridit:
?Det finns sedan gammalt ett arrendeavtal mellan Lumparlands kommun och Lemlands-Lumparlands församling där kommunen arrenderar den så kallade prästskogen från församlingen.
?Kommunstyrelsen i Lumparland beslöt tidigare i höstas att överlåta arrendekontraktet till ett under bildning varande bolag. Ärendet finns inte i något protokoll. Det behandlades konfidentiellt i kommunstyrelsen med hänvisning till affärshemligheter.
-Med tanke på att det handlar om Lumparlands sista strandtomt av någorlunda storlek är detta konstigt, säger en lumparlänning som Ålandstidningen varit kontakt med.
Många frågor
Enligt Ålandstidningens källor var avsikten att offentliggöra avtalet i januari. Till följd av alla frågor planerar man nu istället att göra kontraktet offentligt redan i samband med kommunstyrelsens möte på måndag kväll.
Kritikernas frågor är många. Som till exempel:
?Hur ska det nya bolaget komma ifrån kravet på 50 meters strandskydd?
?Är det sant att avtalet gäller ett avgränsat område inom arrendemarken? Genom att göra så har marinan inga rågrannar som kan äventyra byggplanerna.
Kritikerna kallar planerna för "ett sätt att ta från de fattiga för att ge båtplatser till de rika". Ålandstidningen har kontaktats av flera lumparlänningar som inte vill framträda.
-Vi ska ju bo kvar här efteråt också, säger de.
KYRKA Fredrik Lindqvist vänder sig mot vad kollegan i kyrkorådet, Jan-Erik Sommarström, har sagt om gästhamnsbygget. Men han vill samtidigt inte säga att Sommarström har fel.
- Den slutsatsen får någon annan dra. När vi behandlade den här frågan i Lumparlands kommun lade vi väldigt stor vikt vid att garantera lumparlänningarnas möjlighet till fiske och jakt i den mån det finns intresse.
Det handlar om ett stort markområde, menar Lindqvist. All mark berörs inte.
- Vi har inte varit intresserade av att arrendera ut hela östra strandområdet. Vi har behållit en del utanför hamnen som inte är utarrenderat.
Man vill också kompensera kommuninvånarna genom att anlägga en badstrand som alla ska ha tillgång till.
- Dessutom har vi avtalat med kommunen att det ska anläggas en allmän badstrand. Det ingår i arrendatorns åtagande, trots att det ligger utanför arrendeområdet. Och så ska allmänheten få tillgång till strandbastun och omklädesrum utan att det kostar skattebetalarna någonting.
Ska finnas kvar
Lejonparten av skogsskiftet ska finnas kvar i församlingens disposition, menar han.
- Det här arrendet ska på inget sätt försvåra eller omöjliggöra allmänhetens tillgång till församlingens skogsområde. Det blir ännu bättre möjligheter att få tillgång till badstrand och bastubyggnad.
Tillgång till en strand, en bastu och ett omklädningsrum, är inte det en ganska klen kompensation till de som vill behålla området som det är?
- Det är upp till var och en att bedöma värdet i det.
De som protesterar är väl i första hand kritiska till att det byggs där alls, inte exakt vad som byggs?
- Ja, det är möjligt. Men det uppstår en ny rekreationsmöjlighet.
Så vad är ditt budskap till dem som inte vill ha några rekreationsmöjligheter?
- Den åsikten måste man ha rätt att få ha. Men vi har ett ansvar att utveckla området på ett vettigt sätt. Det här kommer att ge Lumparland som region ett lyft.
Jan-Erik Sommarström har ingen förståelse för kritiken.
- Nej, ingalunda. Jag sitter med i ekonomisektorn i kyrkorådet. Allt jag har sagt stämmer.
Lindqvist verkar inte hålla med.
- Han kan hetsa upp sig, det vet jag sedan förut. Men jag har ingen anledning att gå i strid med honom, vi sitter på samma sida bordet.
Ålandstidningen