Ann-Marie Asplund har under sina 19 år som skolbibliotekarie i Strandnäs skola sett biblioteksutrymmena bli mindre och mindre. En tid fanns två bibliotek som hon gick emellan, ett i den södra byggnaden och ett i den norra. Men i takt med att eleverna blev fler har lokalerna som tidigare rymt böcker behövts till bland annat klassrum.
– 2012 hade vi 389 elever och nu har vi 497, säger rektor Mikael Rosbäck.
Under de senaste åren har skolan därför haft vad som beskrivits som ”ett bibliotek i exil” på andra våningen i den norra byggnaden. Men i augusti fick Ann-Marie Asplund åter packa ihop böckerna och flytta ner en våning – till en korridor. Den här gången har hon dock något att se fram emot. Efter flera års planering förverkligas nämligen ett nytt bibliotek i skolan.
– Vi började titta på ett nytt bibliotek 2017. Sedan har frågan stötts och blötts. Vi har varit besvikna emellanåt och glada emellanåt. Men i somras kom det hela i gång, säger Mikael Rosbäck.
Tilläggsanslag
Det nya biblioteket placeras i den så kallade ljusgården mitt i skolan, ett utrymme som tidigare var ouppvärmt och som stått ganska outnyttjat. Utmaningar har inte saknats, både bibliotekets placering och vattenavrinningen har komplicerat och fördyrat ombyggnaden, och anbudsförfarandet avbröts därför tidigare i år. Mariehamns stad tittade ett tag på alternativa lösningar, men ingen av dem skulle bli billigare på sikt.
I bildningsnämndens beredning av ärendet från i våras konstateras dessutom att bibliotekssituationen i skolan är mycket otillfredsställande och att Strandnäs elever har väsentligt sämre möjlighet till skolbibliotekstjänster än övriga elever i staden. Det hela slutade med att projektbudgeten utökades från 500.000 euro till 825.000 euro, och därmed blev också ett nytt bibliotek verklighet.
Nerpackade i lådor
Just nu finns en stor del av boksortimentet nerpackat i lådor som förvaras i bombskyddet i en av skolbyggnaderna.
Hur har bokutbudet påverkats av att ni haft begränsade utrymmen?
– Böcker för de yngre klasserna har jag haft plats för här. Men i södra delen av skolan har det hela egentligen legat i ide, säger Ann-Marie Asplund.
Kommer ni nu att utöka boksortimentet?
– Vi har sållat mycket i vårt sortiment, tanken är att det ska bli mer levande. Böcker som har lästs kanske plockas undan och så tar vi in nya, säger Mikael Rosbäck, som också gärna ser att klassikerna finns i hyllorna – även om intresset för dem verkar ha falnat.
I det nya biblioteket ska det finnas en amfibieteater, en soffgrupp och längs ena långsidan något som Mikael Rosbäck beskriver som ”tågkupéer”. Mitt i lokalen placeras en lånedisk.
– Tanken är att det blir en form av framtidens bibliotek, det ska inte bara vara en bokförvaring – även om det blir traditionella bokhyllor också, utan det ska dessutom finnas utrymmen för eleverna att studera i och man ska kunna ha föreläsningar och författarbesök.
Ska inspirera
Vilken är skolbibliotekens viktigaste funktion?
– Biblioteket ska vara en grön oas där man kan koppla av, det ska väcka det livslånga intresset för läsning. Det kommer så många influenser i dag, vi ser att många inte är så bra på att läsa längre texter utan man läser främst korta sms och chattar, säger Mikael Rosbäck.
I Övernäs och Ytternäs besöker de yngre eleverna skolbiblioteken varje vecka. I Strandnäs är det ungefär varannan vecka som gäller.
Kommer det att bli fler besök nu?
– Ja, beroende på vad som ryms i schemat för det är ju många klasser. Jag har bjudit ut det men det är lärarna som avgör. I dag är det bara en specialklass som kommer varje vecka, säger Ann-Marie Asplund.
Lärare för högstadieårskurserna har öppnat mindre klassrumsbibliotek och det finns även ett så kallat bokrum, där en del av bokbeståndet finns. Mikael Rosbäck konstaterar att eleverna i årskurs 1-5 finns i samma byggnad som biblioteket, och att utmaningen är att få dit även de äldre eleverna.
– Vi måste komma på ett system för eleverna i årskurserna 6-9, som ju finns i en annan byggnad, så att det blir naturligt för dem att komma hit. Men jag tror att det här utrymmet blir bra, man kan till och med ha en lektion här om man vill det.
Invigs i januari
Ann-Marie Asplund och Mikael Rosbäck visar runt i de nya, ljusa lokalerna. Taket har lyfts rejält och vattnet leds nu bort från byggnaden. En tegelvägg med glas har tagits bort, och det finns gott om plats. Ett klassrum kommer också att ha fönster som vetter direkt in mot lokalen.
– Tanken är också att eleverna ska gå igenom biblioteket när de går till musiksalen, säger Mikael Rosbäck.
Enligt rektorn ser tidtabellen ut att hålla. Överlämningen sker i slutet av november, och i december ställs det sista i ordning. Den första veckan i januari slås dörrarna upp för eleverna.
– Vi har stora planer för firandet, säger Mikael Rosbäck.
Annika Kullman