Konceptet med adventsböcker har funnits i Sverige och Norge, men inte i Svenskfinland. När Karin Erlandsson föreslog för sitt förlag Schildts & Söderström att hon skulle skriva en fick hon dock snabbt ett jakande svar. Snart visade sig även Bonnier Carlsen, som ger ut Karin Erlandssons serie ”Legenden om ögonstenen” i Sverige, vara på jakt efter en adventsbok.
– Det bestämdes då att Bonnier Carlsen också ger ut den. I fråga om upplagor är det en helt annan sak att ges ut i Sverige än i Svenskfinland, så det var väldigt roligt, säger hon.
Brytningspunkt
I centrum för berättelsen står en elvaårig flicka vid namn Danja. Hon är fortfarande ett barn, men ett fönster mot vuxenvärlden öppnas när hennes mormor blir allt mer glömsk.
– När barn för första gången förstår att världen som de känner den inte är evig är det något som går sönder i en, men det är samtidigt något som är nödvändigt för att man ska växa som människa. Och det är vid den brytpunkten Danja befinner sig. Hon är ledsen, men hon är samtidigt modig, och det tycker jag om att man kan vara, säger Karin Erlandsson.
Danjas mormor bor vid ett övergivet tågspår och varje år i december flyttar Danjas familj in i det gamla stationshuset. Men en dag är mormor borta och när Danja tänder en marschall som hon hittar i en gammal sekretär inleds ett magiskt äventyr där tid och rum inte beter sig som de brukar och där ett tåg vid namn Nattexpressen har en viktig roll.
Hade en lista
”Nattexpressen” är ingen traditionell adventsbok. Inte en enda tomte förekommer i boken, och inte heller något sökande efter försvunna julklappar.
– När jag började skriva gjorde jag en lång lista över sånt som inte skulle vara med. Det skulle inte vara ”vart försvann tomten”, eller ”varför snöar det inte” och inte heller någon allegori över Jesu födelse. Men det finns ju ändå en ramberättelse i boken om att julen ska firas, säger Karin Erlandsson.
Samtidigt innehåller boken alla de ingredienser som många kanske förknippar med julen. Glädje och spänning men också saknad, ensamhet och inte minst längtan.
– På julen aktualiseras ju också de som inte finns med, säger Karin Erlandsson.
När du nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris för ”Segraren” lyfte litteraturnämnden fram längtan som ett tema som driver berättelsen framåt. I ”Nattexpressen” står också längtan i fokus.
– Ja, och i den här boken tar jag också längtan ett steg vidare, för nu är det inte bara karaktärerna som längtar, utan nu tvingas också barnen längta efter nästa kapitel!
Boken är indelad i 24 kapitel, och tanken är att ett per dag ska läsas från den 1 december fram till julafton. Karin Erlandsson hoppas att boken ska högläsas i familjerna.
– Så att det här blir en läsupplevelse för barn och föräldrar tillsammans. Jag tänker lite symboliskt att längtan ju också är lite lättare att bära om man är flera.
Unga hjältar
I ”Nattexpressen”, liksom i flera andra av Karin Erlandssons böcker, är det barnen som får ställa saker och ting till rätta.
– Det är nog ett typiskt barnboksgrepp. Det är barnet som är hjälten och det är barnet som har tillgång till en värld som inte de vuxna har.
Karin Erlandsson berättar att en av litteraturens höjdpunkter för henne är när de vuxna karaktärerna i ”Karlsson på taket” inser att Karlsson verkligen finns och att Lillebror alltså talat sanning när han berättat om sin flygande kompis för föräldrarna.
– I slutet sitter Karlsson där och äter gräddtårta. Lillebror hade rätt hela tiden men föräldrarna hade inte fattat. Jag tycker det är en fantastisk triumf för barnet. Utan att avslöja något om hur min bok slutar kan jag säga att jag burit med mig den stunden när jag skrivit. Världen är inte så tråkig som vuxna tror.
Prövning för fantasin
I boken finns målande miljöbeskrivningar särskilt av de olika stationerna längst tågets rutt. Karin Erlandsson säger att det var både utmanande och roligt att skapa stationerna, som var och en ser helt olika ut.
– Där balanserade jag faktiskt på min fantasis gräns ...
I en tidigare version av boken fanns till exempel en station med en massa städredskap, men en av hennes redaktörer påpekade att barn inte är särskilt roade av städning och Karin Erlandsson skrev då om det kapitlet.
Boken är illustrerad av den rikssvenska illustratören Peter Bergting, som tidigare bland annat gjort omslagen till de svenska utgåvorna av Harry Potter-böckerna.
– Peter är skicklig, och förstod direkt vad boken handlar om. Han har framförallt fångat stämningen i boken, säger Karin Erlandsson.
På måndag
Boken marknadsförs för barn i åldrarna 9-12 år, men Karin Erlandsson är inte den som fäster sig vid siffrorna. Hon skriver fritt, utan att ha någon specifik målgrupp i åtanke.
– Jag tycker bara det är begränsande. En sexåring kan förstå vissa delar och en 50-åring andra. Berättelsen, med sitt språk och sin bana, är det som står i fokus när jag skriver, och inte vem som ska läsa boken.
”Nattexpressen” utkommer på måndag i Finland och Sverige. Boken ges även ut på finska med titeln ”Yöjuna”.
Ger ut ytterligare en bok under hösten
Karin Erlandsson är, tillsammans med Frans Erlandsson, aktuell med ytterligare en bok i höst: ”Myter och fakta över pärlornas ursprung”.
Boken har Karin Erlandsson och hennes femtonåriga son Frans Erlandsson skrivit medan Ludwig Sandbacka har gjort illustrationerna. Det handlar om ett uppslagsverk över de arter som finns i serien ”Legenden om ögonstenen”.
– Den har just gått i tryck och ges ut om en månad, säger Karin Erlandsson.
Just nu lägger hon dock allt fokus på en roman för vuxna med arbetsnamnet ”Hem”.
– Den har varit på gång så länge att jag känner att jag nu behöver få ut den ut systemet. Boken handlar om Åland och tanken är att den ska komma ut om ett år.
Ny bokserie
Karin Erlandsson har även kommit en bit på vägen med en ny serie böcker för ungdomar. Tanken är att ”Phoenix”, som utspelar sig på den gamla fyrvaktarön Sälskär, ska ha fem delar.
– Jag har skrivit en första version av delarna ett och fyra, men nu har jag pausat det arbetet för att skriva klar vuxenromanen.
Som Ålandstidningen berättat tidigare köpte Helsinki-Filmi förra året rättigheterna till filmoptionen på hennes bok ”Pärlfiskaren”.
– Det är många steg i processen, just nu skriver de manus, säger Karin Erlandsson.
Annika Kullman