– Det har varit mycket hårt arbete, vi har fått kriga oss fram – men det har och är fortfarande värt mödan för i dag har vi lyckats etablera oss på marknaden som en aktör att räkna med, säger Magnus Johansson, direktör för affärsområde Sverige.
Ålandsbankens framfart med rekordrapporter som staplats på hög har knappast gått någon förbi de senaste åren. Resultatet för 2020 är ännu inte klubbat, men banken flaggade redan under hösten för att man går mot sitt bästa resultat någonsin.
Bakom en del av resultaten ligger Ålandsbankens verksamhet i Sverige, som efter en dipp tillsammans med hela banken under 2016 och 2017 de två senaste åren igen redovisat förbättrade resultat. Under 2019 ökade man det aktivt förvaltade kapitalet med 42 procent och Sverigeteamet rekryterade ett flertal personer för att möta den allt högre efterfrågan.
– Pandemiåret 2020 till trots har vi fortsatt växa. Vi gör vårt bästa år någonsin med kraftig tillväxt och nya kunder. Vi har anställt flera personer och vårt aktivt förvaltade kapital har växt med mer än 30 procent, säger Magnus Johansson.
Två koncept
Ålandsbanken klev in på den svenska marknaden 2009 när den isländska banken Kaupthing bank fick ekonomiska problem och beslutade sälja sin svenska verksamhet.
När Ålandsbanken köpte Kaupthing bank valde man att inte köpa hela den svenska delen utan satsa på delar med låg risk. I stället för att förvärva stora kreditstockar satsade man på förvaltningskunder.
Magnus Johansson jobbade då på Kaupthing och var med i arbetet med att hitta en ny ägare.
– Verksamheten i Sverige skiljer sig en del från den på Åland. På Åland är Ålandsbanken en bank för alla ålänningar. I Sverige jobbar vi i stället med två koncept, Premium Banking och Private Banking. Samtidigt är kärnan i Ålandsbanken, som är personliga relationer, fortfarande densamma.
Kundernas behov styr vilket koncept man landar i, men förenklat tillämpas premium banking på kunder med en affärsvolym på en till tio miljoner kronor och private banking på kunder med en affärsvolym på över tio miljoner kronor.
– I Sverige är vi kanske inte en bank för den breda massan och det har väl delvis ännu att göra med vår litenhet. Som liten bank är vi kanske lite dyrare än de stora bankerna. Vi kan inte konkurrera om pris, i stället fokuserar vi på service och långsiktiga kundrelationer.
Hårt arbete
Men tillväxten har inte kommit av sig själv. Under de åtta första åren jobbade Magnus Johansson som ansvarig för private banking i Sverige. Tillsammans med flera kollegor tog han då fram det private banking-koncept med specialisering inom finansiell planering som tagit verksamheten till var man är i dag. 2017 utsågs han till direktör affärsområde Sverige.
– Det har varit mycket hårt arbete, vi har fått kriga oss fram – men det blev väldigt bra till slut.
Han berättar att konkurrensen i Stockholm är stenhård med ett 20-tal vassa konkurrenter med motsvarande koncept.
– Ska man prata om framgångsrecept vill jag lyfta täta kundkontakter, personligt bemötande och omtanke. Det är värderingar som genomsyrar hela banken. På Åland brukar det pratas om att man måste kunna se kunderna i ögonen och vi anammar samma värderingar här. Stockholm är en större marknad och under pandemin har vi fortsatt attrahera nya kunder på det sättet. Vi går vår egen väg och jag tror det är det som ger resultat.
Potential att växa
Hur stora är ni i dag?
– Från att ha varit ganska okända börjar vi bli mer och mer kända. Vi har kommit med bra fart och egentligen är det inte så konstigt att vi växer på en så stor marknad.
Men trots att Sverigeverksamheten på många sätt nått en milstolpe finns det ingen anledning att dra ner på tempot.
– I jämförelse med ganska många andra konkurrenter är vi fortfarande relativt små. Men vi börjar bli en bank som är att räkna med, och vi kan hålla på i många år ännu innan vi har lådorna fulla.
Som exempel tar han att det bara i Lidingö bor nästan dubbelt fler människor än på Åland.
– Marknadspotentialen är stor och vi har under 2020 visat att vi kan attrahera nya kunder även i orostider. Ålandsbankens sätt att arbeta i Sverige har gett gott resultat. Trots den stora oron gör vi alltså vårt bästa resultat någonsin, både när det gäller affärsvolymer och lönsamhet.
Fortsätter vara ödmjuk
Stor potential ser Magnus Johansson också i bankens arbete med att utveckla befintliga kunder.
– Vi har många kunder som provat oss i några år och sedan valt att utöka sin affärsrelation. Nätverket är viktigt. Var tredje ny kund får vi från referens från befintlig kund.
Han lyfter också fram Ålandsbankens marknadsbearbetning där man ofta sammanför externa rådgivare med kunder.
– Vi vill jobba med att förvalta kundernas kapital och många förmögenheter skapas ju när man gör en försäljning av någonting. Vi kan allt från struktur och skatter till bank och förvaltning. Dessutom är det många kunder som uppmärksammar oss för vårt omfattande hållbarhetsarbete med Åland Index och Östersjöprojektet.
Prognosen för 2021 är att verksamheten fortsätter sin tillväxtresa.
– Min förhoppning och tro är att vi levererar ett gott resultat även 2021. Men samtidigt får man vara extremt ödmjuk. Man behöver hålla huvudet kallt och hjärtat varmt och jag brukar säga att varje dag är en ny match. Man får försöka hantera verksamheten utgående från att börserna och samhällsekonomin svänger. Det gäller att inte få hybris och ta ut svängarna för mycket, utan att ha ödmjukhet och rusta även för sämre tider.
Kevin Eriksson
Ålandsbanken verksamhet i Sverige
• Inleddes 2009.
• Har cirka 130 anställda.
• Kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö.
• Direktör: Magnus Johansson.
• Inriktar sig på välbärgade familjer samt privatkunder med större ekonomi. Huvudsakliga affärsområden är private banking, förmögenhetsförvaltning och aktiemäkleri.
• Rörelseresultat 2019: 5,4 miljoner euro.