Tisdagens sammanträde i Ålands tingsrätt är en muntlig förberedelse där domaren, åklagarna och svarandenas jurister går igenom olika aspekter av målet, bland annat i syfte att få huvudförhandlingen att löpa smidigare.
Målet gäller misstänkt smuggling, grovt skattebedrägeri och grovt dopningsbrott, med läkemedelsbrott och grovt tullredovisningsbrott som alternativa åtalspunkter. Även medhjälp till brott nämns som alternativ.
Sex personer samt Åland Post Ab åtalas. Bland de åtalade personerna finns vd Henrik Lundberg och vice vd Johan Sundblom. Henrik Lundberg och Åland Post biträds av advokat Charlotta Sandell medan Johan Sundblom biträds av advokat Daniel Widman.
Två av de åtalade ingår i Ålands Posts nuvarande ledningsgrupp. De är affärsområdeschef Mats Polviander, som biträds av vicehäradshövding Markus Hamro-Drotz samt affärsområdeschef Dan Johansson med advokat Heidi Furu som biträde
De två sista åtalade personerna arbetar inte inom Åland Post i dag och ingick inte heller i ledningsgruppen under den tid de var anställda. Deras biträden under rättegången är advokat Johnny Bäck och advokat Petra Bengts.
Alla åtalade bestrider brott och yrkar att staten ska ersätta deras rättegångskostnader.
Enligt stämningsansökan i målet anser åklagarna att samtliga åtalade ska dömas till villkorliga fängelsestraff.
Stridigt
Åtalen drivs av distriktsåklagare Elisabeth Stenman-Haltia och landskapsåklagare Peter Rikberg.
Under den muntliga förberedelsens första del går de närvarande juristerna igenom vad som är stridigt i målet och vad som är ostridigt, det vill säga vad man är överens om. Det mesta visar sig vara stridigt, vilket kommer att förlänga den kommande huvudförhandlingen i målet.
Bland de stridiga punkterna finns frågan om preskription för dem som åtalas för läkemedelsbrott, frågan om vem som visste vad om avtalet med Authentic Produce Ltd och frågan om svarandena gjort någon egen vinning till följd av brotten. Vad gäller den sista punkten nämner Elisabeth Stenman-Haltia provision som en möjlig sådan vinning.
Näringsförbud
I samband med det förberedande mötet framkommer att åklagarna för Henrik Lundbergs del yrkar näringsförbud i minst fyra år.
Henrik Lundberg bestrider att han gjort sig skyldig till brott. Han har varken haft uppsåt eller varit grovt oaktsam.
Han bestrider även yrkandet om näringsförbud. Han framför att han inte åsidosatt lagstadgade skyldigheter eller gjort sig skyldig till brott och att det inte har visats hur hans agerande kan ses som skadligt för borgenärer, avtalsparter, den offentliga ekonomin eller en sund och fungerande ekonomisk konkurrens, vilket är en förutsättning för att man ska meddelas näringsförbud enligt lagen om näringsförbud.
1,5 miljoner euro
Åklagarna yrkar även att den fördel som Åland Post haft av brottet ska förverkas till staten. Beloppet ska kompletteras, enligt åklagarna. Enligt de siffror som presenteras på tisdagen handlar det om cirka 1,4–1,5 miljoner euro.
Åklagarna yrkar även att Åland Post ska dömas att betala samfundsbot, och enligt stämningsansökan ska den uppgå till minst 200.000 euro.
Åland Post bestrider allt detta samt åtalen och anför att man inte kan dömas eftersom man redan har påförts en skatteförhöjning och tullhöjning.
Finska staten, det vill säga Tullen, har förenat sig i åklagarnas straffyrkanden. Tullen företräds under förberedelsemötet av ledande jurist Jarmo Nieminen, som deltar på distans.
Olovlig import
Bakgrunden i ärendet att Åland Post haft ett avtal med Jerseybaserade Authentic Produce Ltd (APL) och att man 2016–2017 hanterade APL:s produkter på olika sätt.
I våras beskrev åklagarna i ett pressmeddelande hur de misstänkta brotten ska ha gått till. Man anser att de åtalade olovligen importerat läkemedel och dopningsmedel utan behöriga tillstånd och deklarerat dem till fri omsättning i EU. Därefter har produkterna distribuerats till bland annat konsumenter i EU.
Misstankarna gäller även import av kosttillskott och foderprodukter utan att göra lagstadgade anmälningar om importen till övervakande myndigheter. Enligt åtalet har importen och exporten i strid med gällande regler möjliggjorts genom att bolaget vid förtullningarna gett felaktiga uppgifter om varornas beskaffenhet till Tullen. De felaktiga uppgifterna har även lett till felaktiga tullavgifter och för låg mervärdesskatt vid import.
På grund av brottsmisstankarna gjorde Tullen ett uppmärksammat tillslag i Åland Posts lokaler i as hösten 2017.