Lagtingsdirektör Susanne Eriksson tar på tisdagseftermiddagen emot anmälan om att insamlingen av namn för medborgarinitiativet har startat.
Namnlistor kommer att finnas hos alla veterinärmottagningar, hos Röcka och Knallen samt i vissa djuraffärer, bibliotek och matbutiker.
Initiativtagarna har skrivit en lista med saker som de anser behöver förbättras gällande djurskyddet på Åland. Den innehåller elva punkter.
Tre av punkterna handlar om djurhållningsförbud och omhändertagande av djur som far illa. Initiativtagarna vill att det ska vara möjligt för Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) att omhänderta djur som missköts under en länge tid, även om läget inte är akut farligt för djuren.
– Om det finns en djurhållare där läget är dåligt, men inte akut dåligt, så kan vi inte omhänderta djuren. Till exempel om det är smutsigt eller om det finns för lite mat, säger Annett Pfeifer.
De vill också att ÅMHM ska kunna utfärda djurhållningsförbud i allvarliga fall. I dagsläget är det endast domstol som kan utfärda djurhållningsförbud.
Som veterinär har Annett Pfeifer flera ärenden av den här typen.
– Det jag kan göra är att skriva förelägganden med vite.
Initiativtagarna vill också att djurhållningsförbud som utfärdats i något annat nordiskt land ska gälla även på Åland.
Större rättsosäkerhet
Annat som tas upp på listan är att ÅMHM ska ha tillgång till lokaler för omhändertagande av stora djur, att stängsel för djur ska vara rymningssäkra, att djurskyddskraven för pälsdjursfarmer ska ses över, att burhållning av värphöns ska fasas ut, att ett id-register för hundar och katter ska upprättas, att frigående katter ska kastreras och id-märkas, att Katthjälpen ska få högre bidrag och att det ska utredas om viltrehabiliterare ska erhålla ersättning för utfört arbete.
Man efterlyser också en lag om att det inte ska vara tillåtet att hålla ett vilt djur fånget i mer än 48 timmar.
Den åländska djurskyddslagen från 1998 är betydligt mindre detaljerad än exempelvis lagstiftningen i Finland, enligt Annett Pfieifer. I Finland har man en förordning för varje djurslag. Här motsvaras det av en paragraf per djurslag.
– Det leder till en större rättsosäkerhet på Åland, både för handläggare och djurägare.
Regeringsprogram
I den nya landskapsregeringens regeringsprogram står det att djurens välmående ska främjas genom modern lagstiftning och fungerande regelverk. Det står också att landskapsregeringen avser att se över djurskyddslagen.
Initiativtagarna ser ändå medborgarinitiativet som relevant.
– Vi säger inte enbart att vi vill ha en bättre lagstiftning. Vi har specificerat det, säger Annett Pfeifer.
Anna Jakobsson