Arbetet med att ta fram en delgeneralplan för centrum har pågått sedan 2016. Det har under arbetets gång förekommit stor oenighet bland stadens tjänstemän och politiker kring skyddet av de byggnader som museibyrån har klassat som skyddsvärda.
Stadsutvecklingsnämnden tog på måndagskvällen upp förslaget till delgeneralplan efter att det varit utställt. Flera anmärkningar inkom under utställningstiden, men enligt stadsarkitekt Sirkka Wegelius borde inte anmärkningarna föranleda några förändringar av förslaget.
Det höll inte en majoritet av nämnden med om.
– Ärendet återremitterades med en del ändringförslag, säger Peter Enberg som trädde in som ordförande i ärendet eftersom Tom Forsbom (ÅF) är jävig i egenskap av fastighetsägare.
Ska kunna riva
Majoriteten i nämnden vill ändra flera saker. För det första vill man ha en omskrivning av A- och B-skydden för de skyddsvärda byggnaderna.
– Vi vill ha en liten lättnad så att blir fråga om mer ”bör” i stället för ”skall”, säger Peter Enberg.
I fråga om A-skydd vill man att detta endast ska införas i samråd med fastighetsägaren. Och i fråga om B-skydd vill man att det ska vara möjligt att riva byggnaden. Den nya byggnaden ska då bidra till helheten i stadsbilden på motsvarande sätt som den gamla, enligt nämnden.
Den sistnämnda förändringen kan få betydelse för bland annat Ömsens planerade satsning på nybyggnation i centrum. Ömsen vill till exempel riva Boreniuska huset, som enligt förslaget till delgeneralplan för centrum tillhör kategorin B.
– Det här handlar överlag om att det ska hända något i centrum, säger Peter Enberg.
Högre byggnader
Nämnden vill också tillåta högre hus på Dennis & Macke Ab:s tomter på Kaptensgatan. Med stadsarkitektkansliets förslag skulle det vara tillåtet att bygga 2,5 våningar mot gatan.
– Men enligt gällande stadsplan tillåts tre våningar, säger Peter Enberg.
Nämnden vill inte heller att Kaptensgatan ska klassas som en värdefull bebyggelsehelhet som bör skyddas. Detta i och med att det sedan en tid står klart att Dennis & Macke får riva sina byggnader i området.
– Vi vill att det skyddet lyfts bort. Det har ingen funktion i och med att husen får rivas.
En annan sak som nämnden vill ändra i förslaget gäller den del av Sittkoffkvarteret som ligger närmast torget, det vill säga tomten som Dennis Jansson köpte för ett år sedan samt Emmaus byggnad.
Enligt stadsarkitektkansliets förslag skulle det få byggas 3,5 våningar där.
– Men det borde vara samma våningstal som i övriga centrum, det vill säga tre till fyra våningar, säger Peter Enberg.
Ett möte till
Förslagen från nämnden har förankrats i respektive partigrupp, säger han.
Finns det några nackdelar med att delgeneralplanen nu försenas?
– Förseningar är inte bra, men det är bättre att vi tar diskussionen nu och inte i stadsstyrelsen och stadsfullmäktige. Det är på den här nivån som det mesta ska vara klart.
Stadsutvecklingsnämnden kommer att ha ett möte till innan den nuvarande mandatperioden är över och en ny nämnd utses. Det mötet blir i januari. Då hoppas Peter Enberg att ärendet om delgeneralplanen kan tas upp på nytt.
– Men det är en del jobb som behöver göras innan dess, säger han.
Sirkka Wegelius säger att hon siktar på att ha ärendet klart till januarimötet.
Två ledamöter i stadsutvecklingsnämnden röstade emot återremissen. Det var Christian Beijar (S) samt Nils Manelius som var ersättare för Tom Forsbom.
(Skiss från A1k Partners och Björlin GITech)
Anna Jakobsson