Sedan den 15 juni är Finlands gränser mot vissa länder öppna, men gränsen mot Sverige är fortfarande stängd. Det innebär en hög arbetsbelastning för Ålands sjöbevakningsstation, som är Gränsbevakningsväsendets enhet på Åland och därmed har i uppgift att sköta gränskontrollen västerut.
Den vanligaste orsaken till att inresande från Sverige till Åland avvisas vid ankomst är att de kommer på en vanlig semesterresa. Det förekommer också fall då resenären tror sig ha tillräcklig orsak eller koppling till Åland för att möjliggöra inresa.
Medresenärer
Inresor från Sverige till Finland, och därmed också till Åland, får endast ske i vissa specifika fall (se faktaruta). Uppfyller man inte dessa kriterier avvisas man vid gränsen. Det handlar om ”några fall om dagen” som får vända enligt Mikael Eriksson, vaktofficer vid Ålands sjöbevakningsstation. Gränsbevakningsväsendet har inte ännu offentliggjort statistiken i fråga.
Han medger att reglerna kan vara svåra att överblicka. Han ger frågan om medresenärer som exempel:
– Ska man se till en fastighet på Åland får man ta med sin sambo som man sällskapat med mer än två år, samt minderåriga barn. Ska man däremot hälsa på föräldrar får man ta med en flickvän och barn av alla åldrar.
Går smidigt
Alla resenärer från Sverige kontrolleras av gränsbevakningen, något som kan leda till köbildning och väntande. Mikael Eriksson säger att de allra flesta är samarbetsvilliga.
– Det finns förstås de som ifrågasätter, men i huvudsak går det smidigt till. Folk förstår att de måste vänta, och många är förberedda med rätt handlingar. Framför allt de som ska se till sina fastigheter brukar ringa i förväg och fråga vad de behöver ha med för att bevisa att de äger fastigheten och hur de ska styrka sin identitet. Sådant gör att kontrollen löper bättre.
Vänta länge
De som blir avvisade vid gränskontrollen i färjterminalen måste återvända så fort som möjligt. Det är inte alltid man hinner med vändande färja, eftersom köande och kontroll kan ta längre tid än färjan ligger i hamn. Mikael Eriksson säger att personer som måste vänta in nästa tur måste stanna i terminalen. Någon övervakning för detta finns inte.
– Vi har inte möjlighet att vakta dem, utan vi får utgå från att folk gör som de blir tillsagda. Men vi har inte riktigt har något sådant fall som behövt vänta länge på nästa avgång., säger han.
Ålands sjöbevakningsstation får just nu stöd av sina kolleger inom Gränsbevakningsväsendet för att klara bemanningen. Verksamheten till sjöss sköts av gränsbevakningens fartyg (se separat artikel), och sjöbevakningsstationen i Mariehamn bemannas även den delvis av finländska kolleger och pensionerade sjöbevakare.
Framför allt är det personal som vanligtvis jobbar på Vanda flygplats som förflyttats till Åland.
FAKTA: Det här gäller vid gränsövergång från Sverige till Åland• Finska medborgare får lämna och återvända till hemlandet. För den som återvänder från Sverige och vissa andra länder rekommenderas frivillig karantän i 14 dagar.• Arbetsresor som baseras på anställningsförhållande eller uppdrag är tillåtna.• Personer som studerar på Åland får resa in.• Uppehållstillstånd i Finland möjliggör inresa.• Familjeärenden, som träff med nära anhörig som är finsk medborgare, parförhållande, begravning, bröllop och sjukdomsfall, är giltiga skäl. Personen som reser för att träffa nära anhörig får ta med sig sin familj.• I kategorin övriga skäl ingår bland annat skötsel av fritidsbostad. Ägarens familj får följa med över gränsen, dock så att partnern ska vara en sambo sedan minst två år och barnen ska vara ogifta och minderåriga.
Henrik Herlin