Det är med stor förståelse för samhällets utmaningar som stadsfullmäktige under onsdagskvällen inleder höstens budgetdebatt.
I den av stadsstyrelsen föreslagna budgeten går stadsstyrelsen inte in för några nedskärningar eftersom man inte vill försämra det redan dystra läget ytterligare – i stället föreslår man inför 2022 och 2023 justeringar i verksamheten genom minskade ramar.
I gruppanförandena konstaterar samtliga fullmäktigegrupper att det är bra att staden inte går in för några justeringar som minskar invånarnas köpkraft – och att det är bra att inga nedskärningar görs i välfärden.
För 2021 kommer staden enligt budgetförslaget att låna pengar för investeringarna. Till dem hör bland annat Ytternäs skolas om- och tillbyggnad och ett daghemsprojekt. 325.000 euro har också upptagits för en renovering av Doktorsvillan i badhusparken.
– Men vi måste prioritera projekten. Först kommer skolan och dagis och sedan Doktorsvillan, konstaterar Katrin Sjögren i Liberalernas gruppanförande.
– Men Doktorsvillan hotar inte de andra projekten på något sätt. 325.000 euro är för staden ingenting i jämförelse, svarar Barbro Sundback .
Hon lyfter också betydelsen av att staden i framtiden inte bara blint fokuserar på den yngre befolkningen.
– I relation till de äldre blir de ju en allt mindre del av befolkningen.
Fel väg
Under debatten råder det också en stor enighet kring att åtgärder behövs efter 2021, men Barbro Sundback konstaterar att det är motsägelsefullt att i budgeten skriva att personalen är stadens viktigaste resurs samtidigt som man planerar för uppsägningar. Något som får Moderaternas Roger Jansson (MSÅ) att ryta till.
– Var någonstans i budgeten står det att personal ska sägas upp? ... Den vägen föreslår väl ingen. Förslaget är att kostnaderna ska minska genom omorganisationer och effektiviseringar.
Förslaget om att höja barnomsorgsavgiften från 200 euro per månad till 240 euro per månad och samtidigt införa en möjlighet att ha barn på dagis till 80 procent föranleder även en del debatt.
– Barnomsorgsavgiften är ingen avgörande faktor för dagisverksamheten. I dessa dystra ekonomiska tider tycker jag att det är ett dåligt förslag att höja taxan och minska köpkraften hos stadens barnfamiljer, säger Barbro Sundback.
Petri Carlsson (MSÅ) frågar sig varför det är barnfamiljerna som ska tvingas betala för stadens minskade intäkter.
– Det finns inte en enda annan avgift som vi föreslås höja på det här sättet, med 20 procent. Är det alltså bara barnfamiljerna vi ska sätta den här pålagan på? Jag tycker inte att det är klokt att göra det.
Efter anförandet får Petri Carlsson medhåll från flera håll, bland annat från meningsmotståndaren Sara Kemetter (S).
Äldre en resurs
Under debatten frågar sig också både Roger Jansson och Conny Nylund (Ob) varför minskade anslag för äldreomsorgen föreslås för de kommande tre åren.
– Vi ser en nedåtgående trend samtidigt som behovet ökar. Det kan inte vara hållbar budgetering och politik.
Under onsdagskvällen godkände stadsfullmäktige även förslaget om oförändrad inkomstskattesats på 17,25 procent.
Budgetdebatten pågick sent inpå onsdagskvällen och fortsätter under torsdagen.
Kevin Eriksson