Landskapets verksamhet på Möckelö ska bolagiseras. Hamn, lager, verkstad och motorfordonsbyrån blir Möckelö Ab medan vägstationen flyttas till Godby.
- Vi vill tjäna pengar på Möckelöområdet och samtidig släppa in näringslivet, säger trafikminister Runar Karlsson (c).
Landskapet äger ett drygt fem hektar stort område på Möckelö. Där finns motorfordonsbyrån, en hamn, verkstad, lager för färjtrafik och vägunderhåll, vägstation och det område som använts för lagring och lastning av sockerbetor. Betområdet är knappt hälften av hela området och helt oexploaterat.
Landskapsregeringens (LR) har stora planer för Möckelöområdet. Enligt budgeten för 2009 ska området bolagiseras.
Hyra ut
Tanken är att landskapsägda Ab Möckelö ska äga hela området plus fastigheterna och sedan hyra ut fastigheterna till verkstaden och motorfordonsbyrån som bildar egna aktiebolag. Också privatföretag ska få hyra in sig. Flera har redan hört av sig till trafikminister Runar Karlsson.
- Det finns intresse till exempel för hamnen, för att både lossa, lasta och lagra varor, säger han.
Kajen blir sannolikt på sikt den enda kajen och hamnen i Mariehamn, trots att den ligger i Jomala. Runar Karlsson tror att Mariehamns stad vill avveckla Klintkajen som hamn och tillfälligt lager.
- Klintkajen blir mer och mer trängd av it-byn och de bostäder som planeras vid gamla Algots varv.
Vägunderhållet till Godby
Vägunderhållsstationen vill trafikministern flytta till Godby för att göra plats för annat. I Godby finns redan en vägstation som dock måste rustas upp. Eventuellt bör det bli ett nybygge.
- Vi försöker minska vår egen verksamhet inom vägunderhållet så att investeringen i Godby hålls nere.
Hans mål är att hela trafikavdelningen flyttar till Godby. Gamla museilaget i Godby Center byggs om till kontor eller rivs för att ge plats för en ny huskropp med butikslokaler i bottenvåningen och kontor och eventuellt lägenheter en trappa upp.
- Vill någon privat bygga kan vi hyra. Det här blir ett lyft för hela Godby, säger ministern.
Vill tjäna pengar
Att göra Möckelöområdet till Ab Möckelö är mer eller mindre tvungen sak för LR.
- Om vi vill tjäna pengar på området, och det vill vi, måste vi bolagisera för att visa att verksamheten sker på marknadsmässiga villkor. I ett aktiebolag kan det inte finnas några dolda subventioner, det ska gå runt av egen kraft och ge vinst. Kostnaderna blir tydliga.
Inte subventionera
Skattesubventioner till motorfordonsbyrån och bilbesiktningen är inte länge möjligt. Det blir fritt att besikta bilen inom hela EU och granskningen blir giltig även på Åland.
- Motorfordonsbyrån måste kunna visa sina kostnader och intäkter, besiktningen ska ske på marknadsmässiga villkor, säger trafikministern.
Han tror att EU småningom kommer att kräva att verksamheter som bilbesiktning, verkstad och lager, vägunderhåll och eventuellt också skärgårdstrafiken ska skötas i aktiebolagsform.
- Vi får subventionera både transporter och trafik men måste upphandla det. EU:s melodi är att subventioner är okej bra verksamheten är upphandlad.
Hamn på lika villkor
Varför bara bolagisera området, varför inte privatisera?
- Man ska inte privatisera om en hamn ingår i konceptet. En hamn ska vara öppen för alla på lika villkor, en privat ägare kan utestänga konkurrenter.
Att bilbesiktningen inte privatiseras motiverar trafikministern med risken för privat monopol och därmed prishöjning för kunderna.
- Det är ju osannolikt att det skulle uppstå två företag som konkurrerade om att besikta.
Men han utesluter inte att aktier kan säljas ut till privata.
Köpa Algots slip
I trafikministerns planer ingår också att köpa slipen från Algots varv, placera den på Möckelö och bygga in den för att inte damm och buller ska störa de närboende. På så sätt kunde en del av landskapets egna färjor tas upp för översyn vid Möckelö. Också slipen ska hyras ut till privata.
Claes Ekström utreder fram till februari bolagiseringen av Möckelöområdet. Runar Karlsson hoppas LR ska fatta beslut under 2009, eventuellt i en tilläggsbudget.
Kerstin Österman