Marcus Koskinen–Hagman säger att kamratvärdering infördes i och med den nya läroplanen som kom 2016.
– Det är därmed något helt nytt. Tanken är att få de studerande att bli mer aktiva. Att de, precis som på universitet och högskolor, ska agera opponenter till varandra.
Enligt uppgifter till Ålandstidningen har studerande på en språkkurs i Ålands lyceum ombetts ge varandra betyg i samband med en muntlig presentation. Dessa betyg skulle sedan påverka slutvitsordet på kursen.
– Det måste vara ett missförstånd. Enligt läroplanen ska eleverna dels bedöma sina egna prestationer, dels genomföra en kamratvärdering. Detta är något som även finns i Finland. Men att detta på något sätt skulle ersätta lärarens rätt att ge vitsord stämmer inte. Sedan korrelerar förstås ofta en sådan kamratvärdering med lärarens uppfattning. Om alla i klassen tycker att någon hållit en bra presentation är det konstigt om inte också läraren tycker det.
Hur stora risker finns det med att denna feedback ges eller tas emot på fel sätt?
– Det finns alltid risker med allt som man sysslar med och ord spelar en stor roll. Men var om inte i skolan ska man öva sig på att ha ett korrekt språkbruk? Det går att vara skarp i sin feedback, samtidigt som man framför den på ett vänligt sätt och pekar på saker som kunde ha gjorts bättre. Ser man på dagens samhällsklimat borde vi kanske till och med ha mer av detta i skolan.
Har några elever vänt sig till dig med anledning av denna kamratvärdering?
– Nej, och det är lite intressant eftersom jag verkligen vill ha en öppen dörr.
Fredrik Rosenqvist