Kommunernas behov tas i beaktande under arbetet med landskapsregeringens budget för 2021. Det säger finansminister Torbjörn Eliasson, angående den oro som flera kommunrepresentanter uttryckte i gårdagens Ålandstidningen.
– Både kommunerna och landskapsregeringen står inför samma svåra framtid. Jag har full förståelse för deras oro.
I morgon möter finansministern kommunerna för att diskutera de budgetåtgärder man planerar för att underlätta kommunernas situation.
– Vi har ett paket av åtgärder, men jag tänker inte gå in på siffror nu. Vi får se vad som kommer ut av mötet, säger han och tillägger:
– Förhoppningsvis når vi en samsyn för hur vi ska finansiera det hela offentliga Åland där både kommuner, landskapsregering, bolag och verk ingår. Vi måste se till att få bästa möjliga balans i den offentliga ekonomin, och därför måste vi alla tänka på helheten.
Vara överens
Kommunerna står inför stora förändringar i sin verksamhet nästa år på grund av två omfattande lagpaket. Kommunernas socialtjänst (KST) slår ojämnt mot kommunerna beroende på deras nuvarande kostnadsnivå på området. Exakt hur mycket varje kommun ska betala till KST är ännu okänt. Även den nya barnomsorgs- och grundskolelagen får ekonomiska konsekvenser.
Ålands kommmunförbunds vd Magnus Sandberg sade i gårdagens tidning att kommunernas förmåga att klara sig ekonomiskt är osäker. Han anser att kommunerna generellt inte har möjlighet att skära ner i verksamheten, och då återstår att höja skatterna eller att ta lån.
Torbjörn Eliasson, vilken typ av åtgärder planerar du med tanke på kommunernas ekonomi?
– Det handlar framför allt om kommunernas landskapsandelar, hur vi kompenserar för ny lagstiftning, hur vi kompenserar för avdragen som görs i den kommunala beskattningen. Det blir ett paket som vi helst ska vara överens om.
Det finns en oro i kommunerna för att de kan bli tvungna att låna för att få ekonomin att gå ihop eftersom de inte kan skära ner på lagstadgade uppgifter. Vad är din kommentar till det?
– Kommunerna har lånat pengar tidigare, och nu har landskapsregeringen också beredskap att låna upp till 60 miljoner. Ser man sig omkring i världen är det ingen konstighet, både vårt land och andra länder gör det. Det är ett sätt att trygga finansieringen av välfärden.
Henrik Herlin