”Hungry for Saltvik” är namnet på ett projekt som går ut på att, under åren 2019-2021, jobba för att skapa fungerande näringskretslopp i kommunen.
Miljöministeriet står för största delen av finansieringen på cirka 200.000 euro, men även Orkla Snacks & Confectionary Finland har gått in som medfinansiär.
– Orkla tittar på hur en stor livsmedelsindustri kan tänka cirkulärt och få snurr på sina näringsämnen.
Det berättar Patricia Wiklund som är vd för Invenire Ab. Hon fick 2017 i uppdrag av landskapsregeringen att förverkliga Ålands hållbara livsmedelsstrategi och har även jobbat i landskapet med ett projekt om hållbara livsmedel.
– Hungry for Saltvik är en fortsättning på de projekten.
Idyllisk plats
Genom projektet vill man lämna dagens linjära sätt att producera livsmedel till förmån för ett fungerande näringskretslopp. För en kommun kan det till exempel handla om att blir mer näringsneutral genom att arbeta bort matsvinnet i skolorna, medan livsmedelsindustrin ska jobba för mer cirkulära affärsmodeller och på det sättet reducera restflödena i produktionen.
När man valde platsen för pilotprojektet fanns det flera pusselbitar att ta hänsyn till. Det måste finnas både jordbruk och fabriker i området, men även bra odlingsmarker. Saltvik passade perfekt in i bilden.
– Där är allting nära och koncentrerat, konstaterar Patricia Wiklund.
Presenterar planerna
I morgon ordnar Invenire ett seminarium på Ålands landsbygdscentrum. Patricia Wiklund kommer där att introducera Hungry for Saltvik och vad som är på gång under det kommande året.
På plats finns även Kari Koppelmäki som både är ekologisk jordbrukare och forskare inom agroekologi vid Helsingfors universitet.
– Jordbrukare i Saltvik har möjlighet att delta i Koppelmäkis forskning. Han har modeller och verktyg för att räkna på om det lönar sig att till exempel starta upp ett samarbete mellan olika gårdar.
Kari Koppelmäki berättar under seminariet om den första ”agroekologiska symbiosen” i Finland, Palopuroprojektet i nyländska Hyvinge. Patricia Wiklund säger att det hela, enkelt uttryckt, handlar om ett nätverk av flera jordbrukare och andra aktörer (bland annat ett jordbruk, en hönsgård, en grönsaksodlare och en biogasanläggning) som samarbetar med ett gemensamt mål – att bli självförsörjande både vad gäller energi och näring.
Och visst verkar det finnas ett intresse för Hungry for Saltvik både bland allmänheten och potentiella deltagare, konstaterar Patricia Wiklund.
– Det är kul att se hur snabbt det börjar bli ett engagemang kring det här.
Annika Kullman