I brevet, som anlände i torsdags, ber social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila om ett utlåtande från Ålandsdelegationen.
Ministeriet vill ha utlåtandet redan på onsdag.
– Det är väldigt kort tid. Vår målsättning är att vi ska hinna få till stånd ett utlåtande, men den korta tiden sätter vissa gränser, säger Ålandsdelegationens ordförande, landshövding Peter Lindbäck.
Bakgrunden till social- och hälsovårdsministeriets begäran är att man vill göra flera förändringar i lagen om smittsamma sjukdomar. Det handlar om åtgärder för att förhindra spridning av coronavirus.
Smittskydd
Finland har behörighet att stifta lagar om smittsamma sjukdomar. Smittskyddslagen är därför direkt tillämplig även på Åland.
Men de förändringar som ministeriet förelår berör områden som hälsovård, småbarnspedagogik, läroanstalter, näringsverksamhet, persontrafik, kultur, motion och fritidsaktiviteter. Lagändringarna gäller därmed många områden där Åland har lagstiftningsbehörighet.
Enligt landskapsregeringen är det inte meningen att sådana rättsområden ska regleras genom Finlands smittskyddslag. I förra veckan skickade därför landskapsregeringen ett skarpt formulerat utlåtande till ministeriet, där man framhåller att lagförslaget strider mot självstyrelselagen.
Inte vanligt
Nu har social- och hälsovårdsministeriet fört frågan till Ålandsdelegationen. Ministeriet ber om ett utlåtande om hur lagförslaget förhåller sig till självstyrelselagen och till fördelningen av behörighet mellan Finland och Åland.
Peter Lindbäck säger att det är en av Ålandsdelegationens uppgifter att avge utlåtanden av självstyrelsejuridisk relevans till bland annat ministerier. Det är dock inte särskilt vanligt att ministerier begär sådana utlåtanden.
– Ålandsdelegationen är inte en del av lagstiftningskontrollen när det gäller rikslagstiftning, säger han.
Ålandsdelegationens utlåtande kommer i stället att vara en del i den fortsatta lagstiftningsprocessen.
– I sista hand hamnar lagförslaget hos riksdagens grundlagsutskott, som man kan säga utövar en laglighetskontroll, säger Peter Lindbäck.
Bifogar analys
Landskapsregeringen sände i går ett eget utlåtande till Ålandsdelegationen i ärendet. Dels bifogar man professor Martin Scheinins analys om Ålands juridiska ställning under undantagsförhållandet, dels för man fram fler argument som stöder åsikten att man inte kan ta in bestämmelser i smittskyddslagen som kringskär landskapets lagstiftningsbehörighet.
Begränsningar i exempelvis näringsverksamhet ska tas in i den normala lagstiftningen som reglerar näringsverksamheten och inte i smittskyddslagen, påpekar landskapsregeringen.
Landskapsregeringen skickar även med utlåtanden som man skrivit om andra aktuella lagstiftningsprojekt som har att göra med begränsningar i syfte att bekämpa covid-19.
Anna Jakobsson