I förra veckan höll familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) en uppmärksammad presskonferens där hon meddelade att det skulle införas obligatoriska coronatester och 14 dagars obligatorisk karantän vid inresande till Finland från högriskländer, bland annat Sverige.
Statsminister Sanna Marin (SDP) meddelade dock senare att regeringen inte kan besluta om obligatorisk karantän för resenärer eftersom sådana beslut fattas på myndighetsnivå.
Landskapsregeringen bad Visit Åland att i brådskande ordning försöka uppskatta vilka effekter Krista Kiurus uttalande fick för den åländska turismen och hur många avbokningar som presskonferensen lett till.
Förlorade intäkter
Visit Åland gav turismbranschen möjlighet att under två dagar lämna in uppgifter om vilken effekt uttalandena haft. 54 verksamheter svarade. Bland dem finns bland annat boendeanläggningar, restauranger och aktivitetsarrangörer.
55 procent av dem som svarat har inte sett någon negativ effekt av uttalandet i form av avbokningar.
33 procent, det vill säga 18 verksamheter, uppger att de tagit emot avbokningar till följd av ministerns uttalande.
Tolv procent har sett en ökad oro och osäkerhet hos kunder och/eller fått avbokningar från personer i Sverige som i dagsläget inte får genomföra fritidsresor till Finland.
I svaren nämns 15 avbokade grupper och närmare 300 avbokade individer, men vissa av verksamheterna kan ha drabbats av avbokningar från samma grupper eller personer.
Sammanlagt uppges förlorade intäkter på cirka 110.000 euro. Det är dock endast knappt tio procent av dem som svarat som har uppskattat ett värde av de förlorade intäkterna.
Enligt Visit Åland är sammanställningen inte fullständig och den ska enbart ses som riktgivande. Utgående från den insamlade informationen är det inte möjligt att sammanställa det exakta antalet avbokningar, antalet förlorade nya bokningar eller värdet på den försäljning som gått förlorad.
Slår hårt
Visit Åland skriver att det kanske mest oroande är att flera av dem som svarat har märkt en ökad oro bland sina kunder och ett tydligt minskat antal nya bokningar.
Ett fortsatt oklart läge bidrar antagligen till ytterligare avbokningar och färre nya bokningar, något den åländska turismbranschen i dag inte har råd med, skriver man.
Lantråd Veronica Thörnroos säger att det inträffade slår hårt mot Åland, vilket landskapsregeringen kommer att påtala ännu en gång för Social- och hälsovårdsministeriet.
– Vi behöver återigen, i diskussioner med Helsingfors, betona hur viktigt det är att den information som går ut är korrekt. Utan alla fakta på bordet kan det lätt ske över- eller feltolkningar och ett oklart budskap är nästan värre än inget budskap, säger hon.
Anna Jakobsson