Nils Torvalds har under många år träffat ålänningarna för att diskutera aktuella EU- och Ålandsfrågor. Besöken till Knallen i Sund har blivit flera, och efter ett uppehåll under pandemiåret är han under söndagen tillbaka för att träffa nyfikna ålänningar.
Inledningsvis konstaterar han att de närmaste åren nere i Bryssel kommer att bli arbetsdryga. Mest aktuellt är kanske det miljöpaket som EU-kommissionen lade fram i somras.
– De miljöförändringarna kommer att bli de största någonsin för flera länder i EU-samarbetet. Det är en inte helt enkel fråga eftersom alla länder har olika förutsättningar.
Som en del av det paketet finns bland annat frågan om elbilar där Nils Torvalds konstaterar att det där med att tvinga fram elbilar kanske inte är en särskilt god idé, just med tanke på de olika ländernas förutsättningar.
– Åland skulle kunna bli den första regionen i världen med bara elbilar, för här är förutsättningarna väldigt goda. Annat är det om man ska köra flera hundra kilometer till och från Strasbourg varje dag.
Skogsfrågan viktig
För Finlands del konstaterar Nils Torvalds att frågan om vad som händer med skogen kanske är den viktigaste i klimatpaketet.
– Frågan om biodiversitet är fantastiskt intressant med till exempel utrotningshotade arter. Men även där skiljer sig hoten väldigt mycket mellan olika länder och skogen behöver därför förbli delad kompetens där EU ritar upp riktlinjerna och de enskilda länderna tillämpar dem efter sina egna förutsättningar.
Att få igenom det lär emellertid inte gå hur lätt som helst, konstaterar Nils Torvalds och riktar sig mot flera kollegor i Europaparlamentet som inte på samma sätt förstår olikheterna i unionen.
– Jag har till exempel flera kollegor som är uppvuxna i Nicolae Ceausescus Rumänien där till exempel äganderätten inte alls är lika tydligt definierad som i Finland.
– Det finns spännande frågor, svåra frågor och frågor som kommer att kräva en del slagsmål.
Gossen Ruda
Under den efterföljande frågestunden får Nils Torvalds bland annat svara på hur han ser på nationalstaten kontra unionen och på hur man inom EU ska bli bättre på att fatta informerade beslut som inte inskränker den nationella kompetensen.
Som svar på det konstaterar han att nationalstaten och EU båda behöver varandra och att han under sina avslutade år i parlamentet inte kommer syssla med något politiskt spel.
– Jag har tre år på mig och under dem har jag för avsikt att vara ”gossen Ruda”.
Fotnot
Uttrycket "gossen Ruda" har i svenska språket blivit synonymt med en vanligen yngre, något vanvördig och okonventionell person eller aktör.