Beslutet om att införa ett maxtak från och med 1 september i år togs på ett styrelsemöte under tisdagen. Själva frågan har dock diskuterats länge säger Christer Fahlstedt.
– Vi har funderat över det här i flera månader och sett över flera olika alternativ. I slutändan så kändes det här som det naturliga steget för oss att ta, säger han.
Maxtaket innebär alltså att en enskild spelare inte kommer att ha möjlighet att förlora mer än 30.000 på ett år genom att spela på Paf. Paf är det första internationella bolag som inte styrs av ett statligt monopol som tagit ett beslut att införa ett maxtak. Liknande gränser finns inom norska monopolet Norsk Tipping samt finska Veikkaus.
– Vi hoppas och har även föreslagit att det ska bli nationell lagstiftning på dessa gränser men har inte fått gehör så därför väljer vi nu att leda processen, säger Christer Fahlstedt.
308 spelare
Beslutet är ett led i Pafs arbete för ansvarsfullt spelande. Christer Fahlstedt skriver i sin ledare att bolaget behöver vinna tillbaka ålänningarnas förtroende när det kommer tilll ansvarsfullt spelande, bland annat efter fallet med den så kallade bokföraren.
Baserat på 2017 års resultat kommer maxtaket innebära en förlust på cirka fyra miljoner euro eller fem procent av intäkterna. Enligt Christer Fahlstedt handlade det 2017 om 308 spelare som gick över det nyinförda maxtaket.
– Det finns inget enkelt sätt att få tillbaka motsvarande pengar. Vi ser det dock inte som en uppoffring utan något som är helt i linje med det uppdrag vi har, att se till att pengarna kommer in på ett sätt som alla kan stå bakom.
”Gediget och bra underlag”
Styrelseordförande Jan-Mikael von Schantz kom in relativt sent i beslutet men säger att han hunnit sätta sig in i ärendet.
– Det fanns ett gediget och bra underlag så för mig har det varit lätt att sätta mig in i det. Det är naturligt i min ordföranderoll att stå kraftigt bakom sådana här initiativ, säger han.
– Det är ett viktigt beslut för att komma åt de riktigt stora pengarna där folk hamnar i besvärliga situationer.
Enligt Jan-Mikael von Schantz var det en enig styrelse som fattade beslutet på tisdagens möte.
– Vi jobbar med att utveckla vår verksamhet i de riktningar som vi lär oss efterhand och försöker på så viss skapa ett bättre kontrollsystem.
Internationalisering
Utöver spelansvaret har Paf även fått i uppdrag av landskapet att satsa på en internationalisering av verksamheten.
Varken Christer Fahlstedt eller Jan-Mikael von Schantz anser dock att det innebär någon större risk att som första internationella bolag då införa ett maxtak på förluster.
– På ett sätt blir det så klart lite svårare, men samtidigt ska vi inte hantera våra kunder från olika länder på olika sätt. Vårt uppdrag är att göra en internationell expansion utan att göra avkall på våra värderingar, säger Christer Fahlstedt.
Jan-Mikael von Schantz ser beslutet som ett riktmärke för vilket sätt som Paf ska arbeta, även internationellt.
– Det är klart vi i någon mån skapar begränsningar när vi ser till tänkbara förvärv eller expansioner, men vi ska inte ha den typer av intäkter som inte är önskvärda, säger han.
Otto Johansson