Ålandstidningen berättade förra veckan att en ägarstrid som kan sätta käppar i hjulen för rederiets planerade emission blossat upp inom Rederi Ab Eckerö.
På ena sidan står den största ägaren, familjen Mansén, och på den andra sidan släkten Dahlman, Johan Eklund och Stefan Eriksson.
Konflikten har under våren bland annat resulterat i att både Johannes Dahlman och Stefan Eriksson lämnat styrelsen efter att familjen Mansén meddelat att de inte stöder deras omval.
Johan Eklund, som även han flera gånger uttryckt sin önskan om att få en plats i styrelsen, var efter förra veckans bolagsstämma kritisk till att familjen Mansén är så dominerande i den nya styrelsen.
– Det är lite märkligt att en ägare som representerar 27 procent kan ha bara sina egna representanter i styrelsen. De visar ingen respekt för de övriga aktieägarna. Följer man inte styrelseordförandes linje åker man ut, och det har vi sett exempel på i dag, sade han då.
Han konstaterade vidare att det som skett är ett tydligt maktövertagande, och sade att han för tillfället inte kan rekommendera någon att teckna aktier i en eventuellt nyemission.
Fel fokus
Sedan dess har omständigheterna kring konflikten och maktkampen till viss del klarnat. Ålands sjöfart rapporterade under tisdagen att konflikten framför allt bottnar i de villkor som de olika ägargrupperingarna tänkt sig inför en emission.
Men när Ålandstidningen når Marika Mansén-Hillar under onsdagen vill hon inte kommentera situationen desto mer.
– Det är emissionen som utlöst konflikten men just nu försöker jag koncentrera mig på att få bolaget igenom den här krisen – inte på någon maktkamp. Det viktiga är bolagets överlevnad och fortsatta varande och jag har inget att tillägga utöver det som redan sagts i media.
Är det också en uppmaning till övriga aktieägare?
– Ja, det är det. Det går inte att tvinga någon till något. Men vill man bolaget väl deltar man i en emission förutsatt att man kan, och jag vet att tidpunkten kanske inte är optimal.
Inte diskuterat
Familjen Mansén har sedan bolagsstämman förra veckan inte fört diskussioner med den andra grupperingen sedan bolagstämman.
– Vi har pratat med andra ägare i varierande storlek. Större som mindre. Men vi måste så klart prata med de stora ägarna i grupperingen igen. Vi behöver diskutera saken vidare och jag hoppas att vi kan nå enighet.
Hon säger att behovet av en emission är brådskande. Dels eftersom man behöver en kapitalinjektion, dels eftersom man för tillfället för dialog med både banker och Finansministeriet.
– Det är en ganska stor apparat och vi har inte ens månader på oss. Helst av allt skulle den ha inletts redan men vi får ta det dag för dag.
Kevin Eriksson