Som Ålandstidningen berättade den 7 april levererade konsultfirman Projektengagemang Ab tidigare i månaden en projektplan som listar nödvändiga renoveringsåtgärder för Mariebad. Planen, som baseras på en undersökning gjord av samma firma under hösten, konstaterar en prislapp på 4,5 miljoner euro.Bland åtgärderna som stadens infrastrukturnämnd antecknade sig till kännedom den 12 april märks bland annat ett nytt reningsverk, en ny äventyrsrutschbana samt ett nytt utedäck till terassen.
Men Ålandstidningen kan nu berätta att nämndens medlemmar – vilket inte framgår av mötesprotokollet – samtidigt informerades om ett ytterligare, potentiellt betydligt dyrare, renoveringsbehov: Misstänkta skador i byggnadens grund som kan kosta miljontals euro att åtgärda.– För den som vet vad man ska titta efter, till exempel vad som har hänt med gångkaklen under den senaste tiden, är det uppenbart att huset har satt sig och brustit rakt av. Den del som innehåller tävlings- och terapibassängerna håller på att sjunka ned i Slemmern, säger en källa med insyn i projektet till Ålandstidningen under fredagen.– Stålsponten, som det inte finns några gjutningar runt, har rostat sönder i saltvattnet.
Och detta är du säker på?– Jag har ju sett hur det ser ut. Men verifierat blir det först när Projektengagemang senare i vår presenterar resultatet av de undersökningar som de genomför på torsdag nästa vecka.
Fick mindre informationInfrastrukturnämndens ordförande Jessy Eckerman (S) säger att den information som nämnden tog del av den 12 april inte var lika utförlig som den som lämnas av Ålandstidningens källa.– Stadens fastighetschef Johan Nordström berättade för oss att Mariebads grund kommer att undersökas för rostskador efter vissa misstankar. Vi lär veta mer om saken vid vårt möte den 9 maj, säger Jessy Eckerman på fredagseftermiddagen.
Även stadens kultur- och fritidsnämnd erhöll i måndags motsvarande information från Johan Nordström.– Informationen var inte särskilt detaljerad, men vi fick veta att misstankarna gäller stål som har rostat, och då gick det ett sus genom salen. Något sådant kan snabbt leda till oöverskådliga kostnader, säger nämndens ordförande Barbro Sundback (S).
Hon säger att hon uppmärksammades på liknande farhågor för flera år sedan.– Då bad jag Sara Kemetter (S) att ta upp saken i stadsstyrelsen, men där negligerades hennes påpekanden. Många väljer att titta åt andra hållet när de uppmärksammas på potentiellt dyra nyheter.
”Frågan om värt att renovera”Ledamoten i kultur- och fritidsnämnden John Holmberg (Lib) beskriver Johan Nordströms dragning som en ”Heads up för ytterligare tråkigheter”.– Jag har tidigare hört motsvarande uppgifter ryktesvägen.
Hur gick diskussionen i nämnden?– Jag frågade vem som hade upptäckt de eventuella problemen, men vi vet i nuläget för lite för att kunna ta ställning i frågan.
Enligt honom kan skadorna i grunden – om de visar sig vara så allvarliga som befaras – väcka frågan om det överhuvudtaget är värt att renovera Mariebad enligt den plan som hittills har diskuterats.– En renovering av grunden är troligtvis en kostnad i miljonklassen. Vi måste fråga oss om det i ett sådant läge är värt att renovera en byggnad som kostade 13,5 miljoner att uppföra.
Var går gränsen för hur mycket en renovering får kosta?– Det vill jag inte spekulera i. Men redan i dag kan jag säga att Mariebad måste skötas bättre i framtiden om en renovering ska löna sig.
Såväl badhuschefen Christoffer Sundman som Robin Hjärpe, driftsingenjör vid stadens fastighetsavdelning, hänvisar frågor om den pågående utredningen till Johan Nordström, som Ålandstidningen utan framgång söker under fredagen.
Ålandstidningen har även sökt infrastrukturdirektör Kai Söderlund och fritidsdirektör Fredrika Sundberg.
Robert Vickström