Trots att högsäsongen kan sägas vara över hade Bomarsundsdagarna besök av flera långväga turister. Arrangörerna var nöjda.
-Det är mycket folk och härligt väder. Gud har varit god mot oss, sade ordföranden för Sund kultur.
EVENEMANG I helgen gick Bomarsundsdagarna av stapeln för femte året i rad. Nytt för i år var bland annat att restaurangen Nya grenadjären hade återuppstått, att posten gav ut en jubileumsstämpel samt en del nya musik- och teaterframträdanden.
När Ålandstidningen besöker Bomarsund på lördagseftermiddagen är arrangörerna mycket nöjda, inte minst med det för ögonblicket strålande vädret.
-Det är mycket folk och härligt väder. Gud har varit god mot oss. Jag var hit fyra i morse och då regnade det, säger Ingmar Berglund, ordförande i Sund kultur.
Berglund, och projektledaren Marc Blumenthal, berättar att de senare under kvällen ska delta i teater.
-Jag ska spela fånge nummer två. Pjäsen handlar om hur mycket människor med olika religioner som hjälpte till att bygga fästningen. Det visar hur mångkulturellt Åland var, säger Blumenthal.
Långväga gäster
Områdets storlek gör att det nästan ser ut att vara lite glest med folk, men när man tittar runt märker man att det visst är ganska mycket folk på området. Trots att högsäsongen egentligen är över har flera långväga turister hittat till Bomarsund.
En av dem är Yannis Lionis från Kreta som besöker Bomarsundsdagarna tillsammans med sin fru. Han berättar att han fick höra talas om Åland på en mässa i Paris och blev nyfiken.
-Vi har besökt Pommern och sjöfartsmuseet. Det är väldigt vackert här med mycket orörd natur. Det har vi inte i Grekland. Alla trähus är också mycket fina.
När Ålandstidningen får tag i honom håller han just på att köpa några vykort och frimärken som sedan stämplas med den speciella jubileumsstämpeln, utformad av Cecilia Mattsson.
-Vi samlar på frimärken, men inte särskilt systematiskt, berättar Yannis.
Sång och dans
Inne i Nya grenadjären sitter fyra damer från Helsingfors och äter kycklingklubbor och potatissallad.
-Maten är bra, vi är hungriga. Egentligen ville vi ha fisksoppan, men den var gjord på torsk och vi ville ha abborre eller något annat, säger Marianne Olander.
Uppe på scenen uppträder Folkdansarna på Åland och Unga spelmän, som egentligen är en grupp violinspelande flickor. I en av danserna stämmer de, tillsammans med två äldre damer, upp i sång.
-Ingen sorg och ingen nöd, för pojkar finns det i överflöd, ljuder sången över Bomarsunds fästning.
Fredrik Gustafsson
Ålandstidningen