För två år sedan bildade fyra personer tankesmedjan Aktion 2021. Roger Jansson, tidigare bland annat lantråd och riksdagsman, Mats Perämaa, tidigare finansminister, Edvard Johansson, professor i nationalekonomi samt professor emeritus Göran Djupsund var alla bekymrade över tillväxten och den ekonomiska utvecklingen, obalansen i den offentliga sektorn och det demografiska läget på Åland.
För ett år sedan presenterade gruppen sina slutsatser i en rapport med fokus på Ålands offentliga ekonomi, och den har nu alltså kompletterats med en del som rör näringslivets önskemål och visioner.
– Vi kom 2021 fram till att vi ett årligt ekonomiskt underskott i den offentliga verksamheten på ungefär 30-40 miljoner euro. Vi bedömer att den här bilden av helheten existerar än i dag, och befarar att situationen kan bli värre framöver om ingenting görs, säger Mats Perämaa.
Gränshinder
Dan Westerholm från Ålands Näringsliv har medverkat i flera av de senaste arbetsgrupperna. Ett av fokusområdena har kretsat kring hur företagande ska underlättas. Överst på listan står att göra skattegränsen så osynlig som möjligt.
– Vi anser att det här är vägen att gå: Välj metod, agera, samarbeta med Finlands regering. Vi har i vår grupp inga klara lösningar men är övertygade om att med god vilja från alla parter – även från Finansministeriets sida – går det att komma framåt.
Man för även fram behovet av en ny plattform för riskkapital. En sådan fanns tidigare i landskapets ägo.
– Det måste inte per automatik vara offentligt kapital utan det kan lika gärna vara en plattform där privata riskkapitalister möter nya entreprenörer.
Vindkraftssatsningar
Ett annat område där flera förslag förs fram är grön kraft på export, som man ser kan ge ökade skatte- och arrendeintäkter samt främja sysselsättningen. Här förväntar sig gruppen att myndigheter i nyckelpositioner ska få tillräckliga resurser så att tillståndsprocessen löper smidigt.
– Andemeningen är att de här projekten inte ska fallera på grund av flaskhalsar hos det offentliga och hos myndigheter, säger Dan Westerholm.
Sven-Harry Boman säger att en viktig punkt när det gäller besöksnäringen är att långsiktigt stärka Visit Ålands finansiering.
– Vi behöver också utveckla aktiviteterna på Åland, kreativiteten måste fram. Initialt behöver kanske vissa utredningar vara samhällsstödda.
Finansieringen
Flera satsningar som förs fram i delrapporten skulle kosta en bra slant att förverkliga.
Har ni räknat på hur mycket det skulle kosta?
– Nej, det har vi inte gjort. Det måste man analysera noggrannare, men till de här delarna bedömer vi att insatserna ger nettoeuron tillbaka i sista ändan, säger Mats Perämaa.
Edvard Johansson hänvisar till att man i Finlands ekonomi har en tumregel som säger att när sysselsättningen ökar med en procentenhet så förbättras de offentliga finanserna med en miljard euro.
– I Finlands fall betyder en procentenhet i sysselsättning ungefär 25.000 personer. Det kan man räkna om för Ålands del.
Vill nå enighet
Aktionsgruppens ursprungliga mål har varit att lyckas förmå ledningarna för de åländska partierna att enas om vilka problem som finns, för att sedan hitta gemensamma åtgärdslösningar. Delarna som handlade om kommuner och landskap har tidigare presenterats för partierna. I fredags hölls ett uppföljningsmöte där alla partier utom Obunden samling var representerade.
Men mötet blev till vissa delar en besvikelse, säger Roger Jansson. Partierna hade visserligen diskuterat inom sig – men inte med varandra, vilket varit ett uttalat önskemål från Aktion 21:s sida.
– Flera av partierna höll med oss, andra var mer tystlåtna. Det som gör mig besviken är att man inte varit beredda att söka en gemensam uppfattning om problemen.
Återträff i juni
Ett nytt möte hålls i juni, och tills dess hoppas Roger Jansson att partierna ska ha satt sig ned och diskuterat med varandra. Han konstaterar att det är valår, vilket påverkar de politiska gruppernas agerande.
– Vi sade för ett år sedan att de får strida om skärgårdstrafiken och kommunstrukturen hur mycket de vill – det har inte vi lagt oss i här – men att när det gäller det offentliga underskottet och bristen i tillväxten måste man ha en gemensam problembild för att komma framåt i de stora frågorna.
I arbetsgrupperna har Johanna Boijer-Svahnström, Sven-Harry Boman, Niklas Lampi, Niclas Södergård, Thomas Lundberg, Lotta Berner-Sjölund, Mats Adamczak, Dan Westerholm och Jenki Rask medverkat.