Under torsdagen håller Mariehamns hamn Ab en presskonferens för att informera om närståendetransaktionerna som skett inom bolaget.
– Vi ska försöka reda ut oklarheterna, säger vd Leif Ahlqvist.
Även hamnmästare Helena Jansson, Johan Mansnerus som ansvarar för hamnskydd och fastigheter och ekonomiadministratör Linda Weckman är närvarande. Personalen har sammanställt sju A3-sidor med information om samtliga fakturor gällande elarbeten och material under 2016 och 2017. Det handlar om närmare 300 fakturor.
Enligt materialet har hamnen i huvudsak anlitat två olika företag, vilka man kallar A och B. A är närståendeföretaget. Totalt har man betalat drygt 459.000 till elfirmorna under de två åren. Drygt 232.000 euro har gått till firma A. Enligt en bedömning som stadens revisorer har gjort har priserna varit marknadsmässiga.
Johan Mansnerus har gjort så gott som samtliga upphandlingar från firma A.
– Som en grov uppdelning har Leif i princip haft de stora projekten, jag har haft de små projekten och Helena har haft den dagliga driften, säger han.
Visste inte omfattningen
Leif Ahlqvist säger att han inte haft något med beställningarna av elarbeten från firma A att göra.
– Det har skötts helt och hållet av mina medarbetare på ett mycket professionellt sätt, säger han.
Men du kände till att uppdrag gick till närståendebolaget?
– Visst har jag vetat att det har pågått. Men jag har inte vetat omfattningen. Det blev en liten chock för mig att det blev så här mycket 2017.
– Arbetsbördan har varit väldigt stor. Vi har vissa väldigt stora projekt och dit har min arbetstid i huvudsak gått. Man det går alltid att vara efterklok. Jag kan konstatera att man kunde ha gjort på ett annat sätt.
Johan Mansnerus hade inte heller klart för sig vad den totala summan låg på. Han och hamnmästaren har gjort avstämningar gällande timmarna på fakturorna.
– Antalet projekt har jag haft en uppfattning om men hade någon frågat om slutsumman hade jag inte kunnat säga den. Där har det väl brustit från min sida i total saldogranskning, säger han.
Inför ramavtal
Enligt Leif Ahlqvist har det inte varit någon hemlighet att en närstående till honom har anlitats.
– Det har diskuterats varje år med vår revisor.
Även styrelsen har känt till det.
– Det har till och med diskuterats tidigare på en bolagsstämma. Det här är inte på något vis nytt.
Båda elfirmorna var dessutom leverantörer till hamnen före bolagiseringen, det vill säga då hamnen tillhörde Mariehamns stad, enligt Johan Mansnerus.
Framöver ska det ske ramupphandlingar för vvs-, el- och målningsarbeten, säger Leif Ahlqvist. Styrelsen beslutade i april att under två år, 2018 och 2019, upphandla av det företag som lämnat det billigaste timpriset. Upphandlingen är gjord och beslutet är fattat. Men eftersom avtalet inte är undertecknat är det inte ännu offentligt vem hamnen anlitar, enligt Leif Ahlqvist.
– Ramavtalet gäller de mindre projekten. Vi kan fortfarande bjuda ut entreprenader, säger Johan Mansnerus.
Säkerhetsfråga
Att det köptes eltjänster och material för mer än 300.000 euro 2017 beror på att det var ett ”bra år” då många projekt blev färdiga.
– Mariehamns hamn Ab köpte hamnen i befintligt skick, med en underhållsskuld bestående av åtgärder som vi arbetar av. Det har funnits jobb att reda upp. Och när man petar i sådant här tenderar projekten att svälla ut när man konstaterar att det behöver göras mer, säger Johan Mansnerus.
Han säger att priset inte alltid är det enda som är viktigt när det gäller val av utförare. Hamnen ska fungera 24 timmar per dygn och för kunderna är det viktigt att det inte blir några strömavbrott.
– Det är inte acceptabelt för dem. Därför väljer vi leverantörer med omsorg. Leveranssäkerhet och flexibilitet är väldigt viktigt, säger Johan Mansnerus.
– Det finns ett väldigt tryck på att allting ska fungera, säger Leif Ahlqvist.
Vissa av elarbetena är av den typen att endast en eller två personer på Åland klarar av dem.
– Men vad gäller vanliga installationselektriker finns det rätt många företag, säger Johan Mansnerus.
Att hålla nere antalet personer som arbetar i hamnen är också en säkerhetsfråga.
– Man vill inte upplysa alla elektriker på hela Åland om hur det är uppbyggt och hur det fungerar.
”Olika syn”
Som Ålandstidningen har skrivit i flera artiklar är stadsdirektör Barbara Heinonen mycket kritisk till hamnbolagets agerande och hon har sagt att både styrelseordföranden Roger Jansson och Leif Ahlqvist borde överväga sin respektive förtroenden.
– Man kan ha olika syn på saker. Hon får ha sin syn och stå för den, säger Leif Ahlqvist.
Har du övervägt ditt fortroende?
– Nej, alltså jag är anställd av Mariehamns hamn och det är styrelsen som avgör den biten.
Känner ni er orättvist behandlade?
– Jag tror jag håller det för mig själv hur jag känner, säger Leif Ahlqvist
– Jag känner inte igen mig i beskrivningen av vår arbetsplats. Jag tycker att vi är öppna, säger Linda Weckman.
– Det borde finnas enklare vägar för ägaren att kommunicera än att ta det den här vägen, säger Johan Mansnerus.
Anna Jakobsson