I ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen går Ådas styrelseordförande, Optinovas vd, till stenhårt angrepp på landskapsregeringen. I samma brev meddelar han också att han med omedelbar verkan lämnar posten som ordförande i Åda. Han menar att den nya regeringen gjort alldeles för lite för att underlätta Ådas arbete med digitalisering i landskapet.
– Vi har alltid haft ett starkt stöd från den förra regeringen, och ett starkt samarbete med många av de andra kunderna. Vi har träffats och diskuterat hur vi ska göra, hur vi kan samordna. Men sedan i november är det precis gone, allt det där, säger Anders Wiklund.
När landskapsrevisionen förra veckan kom med sin revision av digitaliserings- och it-arbetet i landskapet kritiserades Åda, trots att bolaget inte ingick i revisionen. Det fick bägaren att rinna över för Wiklund.
– Revisionsrapporten var pricken över i:et. Dels att Åda igen fick ta stryk trots att Åda inte ens har reviderats. Men även att den innehöll så ofantligt mycket felaktigheter. Jag vet att jag sticker ut hakan, ingen i det offentliga vågar ju kritisera revisorer för då blir det som att som att man försvarar sig. Men det finns ett kvalitetskrav också på hur revisioner ska se ut, och det här var under all kritik.
Tagit hårt på personalen
Anders Wiklund säger att kritiken som följde på revisionsgranskningen, inte minst i media, har tagit hårt på Ådas personal.
– Någon måste komma ut med det här nu, det kan inte vänta för nu är det personalen på Åda som får lida. Det är väldigt jobbigt för dem och vi har krismöten.
Han är besviken på att landskapsregeringen inte har justerat bilden som gavs i revisionsrapporten.
– Det jag vill är ett att man ser till att den rätta bilden kommer ut så att det blir en bra situation för Ådas personal att jobba i. Det är jätteviktigt och det har jag krävt framför allt av Fredrik Karlström (näringsminister, MSÅ). Men det känns som att man duckar väldigt mycket för att ta ansvar när det behövs och då får Ådas personal lida, säger Anders Wiklund.
Har det verkligen hunnit bli så mycket sämre på de få månader som gått sedan regeringsskiftet?
– Det som hände var att man inte fortsatte samordningsdiskussionerna, projekten. Och när revisionsrapporten kom gjorde man i princip ingenting utan lät bara skiten falla på Åda.
– Sedan finns det väldigt mycket konstiga signaler som kommer. Det kan till exempel vara att man säger att fakturan för virusskydd på landskapsregeringens datorer blev för hög. Och vad beror det på då? Det beror på att varenda jäkla dator på landskapsregeringen är så gammal att varenda en måste uppdateras manuellt. Det är ett hästjobb för att de har gammal utrustning. Det är inget Åda kan göra något åt, men sedan tycker man fakturan blir för hög och Åda får skit, säger han.
Vill skapa hashtag
Anders Wiklund hoppas att hans avhopp och det faktum att han nu offentligt ger sin bild av Ådas situation och landskapsregeringens arbete ska skapa debatt om offentliganställdas villkor.
– För mig handlar det om en tendens i landskapet Åland och just de här mjukare delarna av verksamheten i den offentliga sektorn. Det är tre saker jag hoppas att det här kan utmynna i. Man måste se till att det skapas en behaglig situation för Åda. Det är lätt att göra, man måste bara våga göra det. Jag tycker att man ska göra en total genomlysning i hur man jobbar med processeffetkivitet och hur man jobbar med personalen för att de ska kunna göra ett bra jobb.
– Det tredje är att man ska uppmuntra folk i offentliga sektorn att inte ta någon skit. Om man tycker att man inte har bra förutsättningar att göra ett bra jobb, gör en hashtag ”#vi som har tröttnat”. Säg till om det här så att det blir en kraft för förändring. I det privata näringslivet är det självklart, varför jobbar man inte med det även i det offentliga?
Anders Wiklund tror att mångas bild av Åda fortfarande är färgad av bolagets första, problematiska år. Men han menar att man kommit långt i arbetet med att göra Åda bättre.
– Jag är jättestolt över vad vi gjort och hur vi har kommit framåt. Det är processeffektiviseringar, omorganisering, bra ledarskap, kundnöjdheten är på 89,9 procent. När jag kom in klagade alla på att det blödde 300.000 euro per år, nu har vi gjort plus två år i rad, säger Anders Wiklund.
Jonas Bladh