Händelsen ägde rum den 17 april i fjol. Den föräldralediga mamman hade precis druckit kaffe efter lunch tillsammans med pappan, som råkade vara hemma under lunchpausen den dagen, då deras åtta månader gamla spädbarn visade tecken på att behöva få blöjan bytt.
Mamman tog barnet till badrummet, där hon började genomföra blöjbytet på sedvanligt sätt, nämligen på en skötbädd ovanpå tvättmaskinen.
Vid ett tillfälle vände hon sig om och tog något steg bort för att ta en tvättlapp och fukta den. Hon hörde en duns och vände sig om. Barnet låg då på golvet bredvid tvättmaskinen och grät.
Brutet ben
Hon ropade på sin sambo, och tillsammans undersökte de barnet. De märkte att höger ben inte var rörligt och att det hade börjat svälla upp.
Mamman ringde till barnrådgivningen och fick rådet att åka med barnet till akuten. Båda föräldrarna körde därför med barnet till Mariehamn. Under resan ringde mamman till akuten för att förbereda dem på deras ankomst.
På akuten röntgades barnet och man upptäckte att benet var brutet. Det gipsades tillfälligt, och sedan skickades familjen till Uppsala för vidare vård.
På sjukhuset i Uppsala fick de vänta till nästa dag på vidare åtgärder. Benet gipsades då slutgiltigt. För att säkerställa stadga sträckte sig gipset också över magen och halva vänsterbenet. Barnet fick morfin och Alvedon för smärtan.
Väl tillbaka på Åland lades barnet in på barnavdelningen på ÅHS.
Garantställning
Åklagaren yrkade i sin framställan på att mamman skulle dömas för vållande av personskada.
I förundersökningsmaterialet framkommer att barnets intressebevakare även övervägde möjligheten att barnets skador uppkommit genom misshandel, men att denne slutligen ansåg att det inte förelåg sannolika skäl för det.
Både åklagare och svarande i stort var överens om det ovan beskrivna händelseförloppet, så ärendets utgång hängde slutligen på om mamman haft kännedom om att barnet var kapabelt att röra sig tillräckligt mycket på skötbädden för att falla ner från den.
Tingsrätten anser i sin dom att hon borde ha varit medveten om detta. Det faktum att mamman vid händelsen var i en så kallad garantställning till barnet gör att hon var skyldig att skydda det från skador.
Tingsrätten menar därför att det finns ett orsakssamband mellan att mamman vände ryggen mot barnet och att barnet föll ner från skötbädden.
Böter och ersättning
Vissa förmildrande omständigheter nämns i domen, men slutligen döms mamman till 20 dagsböter på sammanlagt 120 euro för vållande av personskada.
Utöver det åläggs hon att ersätta barnet för sveda och värk till en summa av 2.000 euro. Hon ska också betala den statliga brottsofferavgiften om 40 euro, betala för ett läkarintyg om 80 euro och betala självriskandelen av rättshjälpen om 654 euro.
Henrik Herlin