I kallelsen till gårdagens bolagsstämma fanns Johannes Dahlman med i förslaget till ny styrelse. Innan stämman inleddes meddelades dock att han inte längre var tillgänglig.
Själv säger han att han kort inför bolagsstämman blev ombedd att stiga av uppdraget.
– I grund och botten handlar det om att det inte råder full samsyn kring hur bolaget ska skötas. Det har funnits olika åsikter i flera stora ekonomiska frågor de senaste åren och inte heller någon samsyn i hur bolaget ska skötas framledes.
I det här skedet vill han dock inte närmare berätta om konflikten bland bolagets stora ägare.
– Det kan bli aktuellt längre fram i tiden. Men jag ser ingen anledning att hemlighålla att både jag och Stefan Eriksson blev utkastade från styrelsen för att vi har avvikande åsikter.
Stefan Eriksson har suttit i Eckerös styrelse sedan 2008. Hans namn fanns dock inte med i styrelseförslaget denna gång..
– Jag blev upplyst att ägarfamiljen inte kommer att understöda mitt omval. Jag fick beskedet dagen innan styrelsen behandlade ärendet, säger han.
Även Stefan Eriksson nämner att han haft avvikande åsikter om hur bolaget ska styras, men vill inte gå in på några detaljer.
Kommer du att behålla ditt aktieinnehav i bolaget?
– Jag har inte smidit några exakta planer för det, eftersom det är relativt nytt det här. Tiden får utvisa.
Johan Eklund, som genom bolaget Baltic Group är den tredje största enskilda ägaren i Rederiaktiebolaget Eckerö, säger att han upprepade gånger nekats representation i styrelsen.
– Vi har uttryckt vår önskan om att sitta med i styrelsen, men vi har inte beretts plats.
Gjorde ni det också den här gången?
– O ja, det gjorde vi.
Han är kritisk till att familjen Mansén är så dominerande i den nya styrelsen.
– Det är lite märkligt att en ägare som representerar 27 procent kan ha bara sina egna representanter i styrelsen. Det visar ingen respekt för de övriga aktieägarna. Följer man inte styrelseordförandes linje åker man ut, och det har vi sett exempel på i dag.
Är det ett maktövertagande vi ser?
– Ja, absolut.
Johan Eklund säger sig ha fått propåer om att delta i en eventuell kommande nyemission.
– Vi svarade att det kan vi göra, men då måste styrkeförhållandet i styrelsen ändras. Vi måste få villkor som är acceptabla, säger han och tillägger:
– Just nu kan jag inte rekommendera att teckna akter i en eventuell nyemission.
Styrelseordförande Marika Mansén-Hillar säger att Johannes Dahlman och Stefan Eriksson inte är med i den nya styrelsen för att de har en annan syn på hur bolaget ska drivas.
– Det är en väldigt stor skillnad i hur vi ser på bolagets samtid, strategiska beslut framöver och hur man ska ta bolaget ur krisen, säger hon.
– Jag vet att de har sagt att bolaget är misskött och att de har åkt ut på grund av avvikande åsikter, men de har varit med på alla beslut som fattats. Stefan Eriksson har suttit i styrelsen i 12 år och Johannes Dahlman i två år, och de har haft avvikande åsikt en gång.
Johan Eklund säger att han gjort upprepade propåer om representation i styrelsen och talar om brist på respekt för andra aktieägare. Hur ser du på den kritiken?
– Han gjorde propåer när Jukka Suominen steg av i fjol och påstod att det inte fanns någon kompetens i styrelsen. Jag menar att vi har en blandad kompetens, och nu har vi också Berndt Bergman från Eckerösidan som representerar flera olika.
Finns det en risk att en eventuell nyemission fallerar på grund av motsättningar mellan ägarna?
– Det vet vi först efteråt. Planen är att gå på nyemissionslinjen och att föra diskussionen vidare med de stora ägarna.
Är släkten Mansén redo att teckna aktier i en nyemission?
– Absolut! Vi vill verkligen försöka hjälpa bolaget ur krisen. Sedan får vi se hur långt det räcker.
Henrik Herlin