I brevet som skickades till statsrådet i slutet på förra veckan redogör landskapsregeringen för hur coronavirusbekämpningen och undantagstillståndet hittills påverkat landskapet. LR gör bland annat bedömningen att epidemin inte fått något signifikant fotfäste på Åland: ”De ikraftvarande åtgärderna som vidtagits på basen av smittskyddslagen för att minimera de fysiska kontakterna har därmed i nuläget begränsad faktisk verkan”, skriver man.
Veronica Thörnroos informerade under måndagens presskonferens om brevet i vilket hon sade att landskapsregeringen ville påtala Ålands särställning dels som örike, dels som självstyrande territorium.
LR redogör i brevet för Åsubs första bedömning av vilka effekter den uppkomna situationen har för ekonomin och näringslivet på Åland: ”Utredningen visar att skadeverkningarna är omfattande och proportionellt sett värre än i landet som helhet till följd av näringslivets struktur.”
– Vår tjänstesektor ser tämligen annorlunda ut än den finländska och Åsubs rapport visar att arbetslösheten kommer att stiga till 20 procent och att Åland har ett dipp i BNP som är avsevärt djupare än i Finland.
Öppna skolorna
I brevet skriver landskapsregeringen att en sannolik konsekvens av det effektiva smittskyddet och de synnerligen stränga restriktionerna för gränsövergång är att endast en liten del av den åländska befolkningen nu har immunitet mot Covid 19.
”Epidemin har således för Ålands del sannolikt skjutits på framtiden”.
– Det var något vi ville föra fram. Det är flera veckor sedan vi såg flera nya fall på Åland. Insjuknandet har varit lågt.
Mot bakgrund av det framför LR i brevet bland annat önskemål om att skolorna från och med maj ska öppnas och att rekommendationen om att barn ska hållas hemma från dagis och lågstadiet revideras.
– Vi tror att det finns en klokskap i att öppna upp skolorna igen. Institutet för hälsa- och välfärd bedömer risken att barn smittar varandra som låg och det finns också en psykosocial faktor. Man ska inte underskatta den sociala trygghet som skolan kan vara för många barn.
Landskapsläkare Knut Lönnroth sade under presskonferensen att landskapsregeringen fått indikationer på att regeringen i Helsingfors kan komma att fatta beslut om skolorna redan i morgon, onsdag.
Avveckla restaurangförbudet
I brevet framför landskapsregeringen också att man vill se restaurangförbudet avvecklas.
”Ett första steg skulle kunna vara att tillåta uteservering och begränsad servering inomhus, med avstånd mellan borden och fortsatt förbud mot att stå vid bardisk och liknande”, skriver man.
– Vi tycker det är rimligt att öppna upp uteserveringar så länge man ser till att det finns en fysisk distansering mellan gästerna. För det första hör restaurangerna till de företag som blöder mest på grund av krisen, och för det andra vore det klokt för den allmänna mentala statusen att låta människor träffa varandra utanför hemmet.
LR för också ett resonemang kring huruvida tio personer är rätt gräns för offentliga sammankomster och skriver i brevet att större evenemang gradvis kunde tillåtas samtidigt som utvecklingen av epidemin monitoreras.
I så fall skulle förenings-, idrotts- och lägerverksamhet prioriteras – men landskapsregeringen anser också att till exempel muséer och bibliotek stegvis borde kunna öppnas.
Ser gärna öppnad gräns
Landskapsregering framhåller också att epidemiläget i Sverige bör följas så att man kan hitta en lämplig tidpunkt för att tillåta mer omfattande persontrafik på färjor och inresor till Åland. Samtidigt skriver man att viss övrig persontrafik, när det finns särskilda skäl, bör tillåtas redan nu.
– Vi ser gärna en öppning av gränsen västerut, särskilt för de som arbetspendlar eller för personer med stark Ålandskoppling. Vi varken önskar eller vill att gränsen öppnar upp helt men en uppluckring av gällande regelverk skulle gynna det åländska samhället på många sätt.
Landskapsregeringen skriver i brevet att sjukhuset på Åland normalt sett bemannas av 25-30 procent läkare från Sverige och att andelen läkare och vårdpersonal som rekryteras till sommaren uppgår till 50 procent.
”Sjukhuset är så väl kort- som långsiktigt starkt beroende av personal från Sverige”, skriver man.
LR skriver också att social- och hälsovårdsministeriet har informerats om de konsekvenser som uppstår om man inte kan lösa frågan om svensk personal på Åland.
Landskapsregeringen framhåller i brevet att man inte vill se några förändringar i de allmänna rekommendationerna om hygien samt vad gäller besöksförbud på äldreboenden, sjukhus och motsvarande boenden för andra riskgrupper.
Kevin Eriksson