Landskapsregeringen tar strid mot det beslut som regeringen i Helsingfors fattade i tisdags och som innebär att all passagerartrafik från utlandet till Finland stängs ner.
Det meddelade lantrådet Veronica Thörnroos under onsdagens presskonferens och landskapsregeringen har nu fattat beslut om att skicka ett brev till statsminister Sanna Marin där man efterlyser en tydligare motivering.
För Ålands del innebär beslutet bland annat att ingen, från och med långfredagen, kommer att kunna ta färjan från Sverige till Åland. Men den brinnande frågan är hur sjukvården på Åland nu ska ersätta all den sjukvårdspersonal som regelbundet annars kommer från Sverige.
En närmare analys
Både Veronica Thörnroos och hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen konstaterade redan i tisdags att beslutet saknar logik och att det ställer till stora problem för sjukvården.
– Beslutet väckte, om jag uttrycker mig milt, en viss frustration hos landskapsregeringen och därför fattade vi i dag i plenum beslut om att skicka ett brev riktat till statsministern, sade Veronica Thörnroos under onsdagens presskonferens.
I brevet skriver landskapsregeringen att man varken kan omfatta eller förstå att den åländska sjukvårdens behov av gränsöverskridande personal inte tillmötesgås av regeringen i Helsingfors.
– Vi skriver att vi gärna tar del av den analys som legat till grund för den finländska regeringens beslut. Vi önskar en närmare förklaring kring olikabehandlingen av Åland i förhållande till Nyland och norra Finland (där arbetspendling tillåts för sjukvårdspersonal reds. anm.).
Inte tillräckliga resurser
I dag finns det sammanlagt 86 läkare vid Ålands hälso och sjukvård av vilka 22 vid normala förhållanden kommer från Sverige.
Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) sade i tisdags att den finländska regeringens beslut förpliktigar Finland att skicka vårdpersonal till Åland som kan svenska – och landskapsregeringen skriver förvisso att social- och hälsovårdsministeriet ålagts att tillsammans med landskapsregeringen se till att verksamheten vid ÅHS tryggas.
Samtidigt befarar man att tillräckliga resurser som inte äventyrar verksamheten på annat håll är svåra att rekrytera.
– Jag vill också vara tydlig med att det i det här läget inte är fråga om att peka finger. Men jag tycker det är rimligt att vi som ett självstyrande område som de facto har det primära ansvaret för hälso- och sjukvården kan få klara besked från Finlands regering kring hur man tänkt, sade Veronica Thörnroos under presskonferensen.
Vidare skriver landskapsregeringen i brevet att regeringens beslut medför en betydande extra arbetsbelastning när ny personal ska introduceras. Dessutom uppstår merkostnader som landskapsregeringen förväntar sig att staten ersätter.
Vunnit tid
Jeanette Pajunen meddelade under presskonferensen vidare att chefsläkare Olli-Pekka Lehtonen för närvarande tittar på hur man ska lösa situationen.
– Vi har redan lyckats med att få en anestesiolog och en barnläkare att stanna några veckor längre än planerat. Det gör att vi vinner lite tid och kan fortsätta planera framåt.
Kevin Eriksson