I november förra året stämde bolagen Ansgar och Finlands Färjetrafik Ab (Finferries) landskapsregeringen. Bolagen kräver cirka 10,5 miljoner euro av landskapet. Det anser de sig ha rätt till eftersom landskapsregeringen sade upp avtalet om en elhybridfärja och trafik i 15 år mellan Svinö och Mellanholm, det vill säga en del av kortrutten som planerades när avtalet ingicks.
Summan 10,5 miljoner utgörs, enligt bolagen, dels av cirka 500.000 euro som man haft i kostnader, dels av cirka 10 miljoner euro i utebliven vinst.
Landskapsregeringen har nu, genom sitt ombud advokat Daniel Widman, skrivit ett svaromål. Man motsätter sig käromålet och yrkar att Ansgar och Finferriers ska ersätta landskapets rättegångskostnader.
Att Ansgar och Finferries ersätts för kostnader som man haft ser landskapsregeringen som logiskt, rättvist och förenligt med avtalets systematik. Men kostnaderna som bolagen yrkar ersättning för är outredda och obefogade, enligt svaromålet.
Lagtingsval
Inte heller den uteblivna vinsten på cirka tio miljoner euro har blivit utredd, enligt landskapsregeringen, som dessutom anser att Ansgar och Finferries inte över huvud taget har rätt till någon sådan ersättning.
Enligt landskapsregeringen hade uppsägningen ett uttryckligt stöd i avtalet. Den var därmed inte ett avtalsbrott och den medför inte en skyldighet för landskapsregeringen att betala ersättning till Ansgar och Finferries för utebliven vinst.
Den juridiska grunden för att säga upp avtalet var att det efter lagtingsvalet hösten 2019 stod klart att Ålands lagting inte skulle bevilja medel för verksamheten.
”Verklighetsfrämmande”
Landskapsregeringen skriver att det inför lagtingsvalet var känt att kortruttsprojektet var föremål för politisk oenighet. Inom Ansgar och Finferries kände man till att kortruttsprojektets slutliga genomförande var förenat med stor osäkerhet beroende på utgången av valet, menar landskapsregeringen.
Konsortiets påstående om att uppsägningen ska medföra fullt ersättningsansvar för utebliven framtida vinst kallas i svaromålet för verklighetsfrämmande, överraskande och inte allvarligt menat.
Landskapsregeringens uppfattning medför en skälig och rättvis ansvarsfördelning, anser man.