Likvärdig service, samlad kompetens, ökad specialisering och ett gott rättsskydd. Det är målet med att organisera all social service under en och samma organisation. KST sammanfaller med den nya socialvårdslagen som tas i bruk samma dag, den 1 januari 2021. Den nya organsiationen tillsammans med den nya lagen kommer att förändra den sociala servicen som den ser ut i dag.
– Det blir ett nytt sätt att jobba. Vi flyttar tyngdpunkten från korrigerande åtgärder till förebyggande åtgärder, säger Katarina Dahlman.
Den nya lagen ställer krav på ändrat arbete som ska förbättra för klienten.
– Vi ska jobba multiprofessionellt och samarbeta med andra myndigheter som till exempel Ams och ÅHS. Det ska finnas en dörr in, säger Katarina Dahlman.
Med en dörr in menas bland annat att varje klient ska ha en kontaktperson att prata med, som i sin tur talar med andra myndigheter. Krav på samverkan finns i den nya lagen, lagen sänker också tröskeln för barnfamiljer att söka hjälp och ställer krav på att varje klient ska ha rätt till en klientplan.
Ålands omsorgsförbund har redan bytt namn till Kommunernas socialtjänst kf och arbetet pågår nu med att lösa lokalfrågan, skriva om avtal, få allt inom it att fungera och att förbereda för att all personal som har en annan arbetsgivare ska förflyttas.
Chefer ska rekryteras
Inom kort inleds arbetet med att hitta fyra avdelningschefer, en för varje sektion. Dessa fyra personer ska rekryteras internt från kommunerna.
– Vi vill att de ska vara med i det här arbetet så tidigt som möjligt.
Förhoppningen är att de fyra områdescheferna är utsedda till sommaren och strax därefter ska övrig personal vara klar. Det handlar om personal på kommunerna som ska flyttas över och få en ny arbetsgivare. Samtliga de inom kommunerna som i dag arbetar 50 procent eller mer inom social service förs över. Sammanlagt kommer Kommunernas socialtjänst ha drygt 200 anställda. I dag är det drygt 150 personer som arbetar på Kommunernas socialtjänst.
Var alla ska sitta är ännu inte klart och lokalfrågan är en av de viktigaste att lösa nu. Förhoppningen är att man blir kvar där man sitter i dag, i Nyfahlers hus på Skarpansvägen. En förfrågan är inlämnad till tjänstemännen på Mariehamns stad, men beslut är ännu inte fattat.
Hur man löser personalfrågan i exempelvis skärgården är heller inte klart. Att det inte går att åka från skärgården in till Mariehamn för att träffa en handläggare är dock klart, men hur det ska lösas ska utredas.
Mycket arbete återstår men hittills har arbetet löpt på enligt plan. Förhoppningen är att det fortsätter så.
– Alla beslut ligger inte under vår kontroll, det är flera parter inblandade och alla måste samarbeta för att det här ska blir bra, säger Katarina Dahlman.
Petra Dahlgren