Det var i maj som Eckerö kommun gick in för att bekosta inträdet till Leklandet och Smart Park för alla barn i kommunen mellan två och tretton år. I teorin handlar det om 95 årskort till ett värde av 75 euro styck. Totalkostnaden för kommunen beräknades till 7.125 euro.
Beslutet splittrade kommunens fullmäktigeledamöter då flera ansåg att stödet skulle vara ett direkt företagsstöd.
I augusti berättade Ålandstidningen att även Käringsunds viltsafari vill ingå ett samarbete med Eckerö kommun om att inträdet för barnbiljetter ska täckas av kommunen.
Ärendet skickades till närings- och kulturnämnden som i augusti bordlade ärendet i väntan på riktlinjer från kommunens styrelse för hur stöd för privata företag ska ges. Ytterligare ett företag, Stall Rosenqvist, hade då hört av sig med en liknande ansökan.
Ska behandlas lika
För två veckor sedan äskade närings- och kulturnämnden pengar för att kunna bevilja bidragsansökningarna.
– Vi anser att beslutet att bekosta inträdet till Leklandet och Smart Park för alla barn i kommunen är prejudicerande. Alla företag ska behandlas lika, säger nämndens ordförande Johan Hellström (MSÅ).
I tisdags beslutade kommunstyrelsen om tilläggsmedlen. Inga medel beviljas eftersom kommunstyrelsen anser att sponsorering av enskilda företag endast bör ske i undantagsfall. ”Vid prioritering och avvägningar bör Eckerö kommun bedöma nyttan för kommunen och dess invånare.”, skriver man i beslutet.
Kommundirektör Arsim Zekaj säger att kommunen gjort flera avvägningar innan man kommit fram till beslutet.
– I samband med det här beslutet tog vi kontakt med alla våra verksamheter för att se om våra barn redan besöker viltsafarit. Då kunde vi konstatera att daghemmen erbjuder den här upplevelser årligen. Det är en av många avvägningar vi gjort innan vi kom fram till att inte avsätta några medel.
Inte heller medel för Stall Rosenqvists ansökan beviljades.
– Många barn kan inte vara med hästar på grund av allergi. Där tog man ställning till likabehandlingsprincipen.
Prejudicerande
I protokollet från kommunstyrelsens sammanträde konstaterar Arsim Zekaj att varken summa eller aktuellt antal barn framgår i nämndens förslag. Vidare noterar han att nämnden konstaterat ett prejudikat utan att underbygga med argumentation för de prejudicerande aspekterna.
– Det finns lagstiftning för hur en kommun får och inte får gå in och stöda privata verksamheter. Det kan inte ske på annat sätt än i just undantagsfall. Om kommunen finner att en insats kan gynna kommunen eller någon samhällsgrupp kan man gå in och stöda genom att köpa tjänst från privat aktör för just den aktuella samhällsgruppen. Det är prövningar som sker individuellt och kommunens förtroendevalda representanter som tar ett beslut, säger Arsim Zekaj.
I fallet Smart Park och Leklandet gjordes en sådan avvägning.
– Man tittade på hälsoaspekter, likabehandlingsprincipen och det faktum att barn under sommaren inte har några andra aktiviteter. Kommunstyrelsen ansåg att förslaget kunde gynna kommunen och lämnade det till fullmäktige där en liknande prövning gjordes.
Aktivitetsbiljetter
Närings- och kulturnämnden beslutade vid sitt senaste sammanträde att inte ta emot fler bidragssökningar gällande barn- och ungdomsaktiviteter.
– Vi arbetar med ett förslag om att ta fram aktivitetsbiljetter och därför behandlar vi inte bidragsansökningar fram tills ärendet med aktivitetsbiljetterna utretts färdigt, säger Johan Hellström.
Hur fungerar en aktivitetsbiljett?
– Det är ett jättebra förslag som kom från en av ledamöterna. Det bygger på att barn, unga och äldre ska ges tillgång till biljetter som går att använda hos intresserade företag. Alla kommunens invånare ska få ta del av något de tycker är intressant.
Kevin Eriksson