Hamnbolagets styrelse har under de senaste veckorna förhandlat med vd Leif Ahlqvist gällande dennes pensionsavgång. Enligt ett avtal i från vintras – före stadens revisorer anmärkte på närståendetransaktioner mellan hamnbolaget och Leif Ahlqvists sons firma – förlängdes anställningsförhållandet till den 31 december 2019.
Men på måndagseftermiddagens stämma berättar styrelseordförande Roger Jansson att styrelsen i fredags beslutade att Leif Ahlqvist går i pension när det dessförinnan gällande vd-avtalet löper ut, den 30 juni.
– Det är inget ensidigt beslut från styrelsen, utan resultatet av en förhandling mellan styrelsen och Leif Ahlqvist. Vad som skedde i fredags var att styrelsen konstaterade att vi var eniga med Leif Ahlqvist om att vinterns överenskommelse inte blir gällande efter den 30 juni, säger Roger Jansson,
Hur går rekryteringen av Leif Ahlqvists efterträdare?
– Styrelsen har inlett förhandlingar med den person som vi hoppas att snart tillträder som tillfällig vd. Vi hoppas ha ett färdigt avtal kring detta vid vårt nästa möte, den 19 juni.
Vad kan du berätta om personen i fråga?
– Det handlar om en på Åland bosatt person med god insikt i hamnbolagets verksamhet. Personen arbetar inte i hamnbolaget i dag.
Vilken är styrelsens plan för rekryteringen av en ny, ordinarie vd?
– Planen är att den tillfälliga vd:n bistår styrelsen i rekryteringen av nästa ordinarie vd.
När ska den ordinarie vd:n börja jobbet?
– Vi hoppas lediganslå tjänsten så snart som möjligt. Min erfarenhet är att en rekryteringsprocess av det här slaget tar mellan ett par och sex månader.
”Har fullt förtroende”
Stadsstyrelsen beslutade på torsdagskvällen att staden vid stämman skulle uttala fortsatt förtroende för hamnbolagets styrelse – med brasklappen ”ifall resultatet av en specialrevision föranleder en ändring av stadsstyrelsens bedömning kommer stadsstyrelsen att återkomma”.
– Antingen åtnjuter styrelsen ägarens förtroende eller inte, och staden har nu uttalat sitt förtroende för styrelsen, säger Roger Jansson.
Vilken är din kommentar till den kommande specialrevisionen?
– Hamnbolagets styrelse välkomnar den om stadsstyrelsen upplever ett sådant behov. Bolaget har inget att dölja.
Stadsdirektör Barbara Heinonen efterlyste på stämman fler branschkunniga specialister och färre förtroendevalda i hamnbolagets styrelse. Tar ni åt er av kritiken?
– Nej, jag tycker att styrelsen har varit ganska duktig, och det där är en politisk fråga i Mariehamn som stadsdirektören i så fall bör diskutera med de förtroendevalda.
Har skadat verksamheten
I en skriftlig redogörelse som bifogas stämmoprotokollet skriver Roger Jansson att ”det offentliga ifrågasättandet av bolaget” har skadat detsamma långt mer än ”proportionen av de förbiseenden som gjorts i administrationen”.
– De misstag som har begåtts måste ställas i relation till den mycket stora aktiviteten i bolaget.
Har närståendetransaktionerna och debatten kring dem skadat verksamheten?
– Ja. Personalen har belastats av till exempel förfrågningar om material från politiker och media.
Specialrevisionen en vecka
Vid stämman konstaterades att stadsdirektör Barbara Heinonen nu, enligt stadsstyrelsens beslut från i torsdags, inleder inköpet av en specialrevision av hamnbolaget.
– Den inleds så snart som möjligt, säger Barbara Heinonen på måndagseftermiddagen.
Vilken blir kostnaden?
– Det beror främst på tidsåtgången. Men revisionen bör inte vara allt för omfattande, jag uppskattar tidsåtgången till ungefär en vecka.
Robert Vickström