För två veckor sedan godkände Mariehamns socialnämnd en åtgärdsplan som bland annat innefattade att samtliga anställda inom stadens äldreomsorg börjar arbeta enligt treskift från och med årsskiftet.
I går skrev Ålandstidningen att 126 namnunderskrifter lämnas in från äldreomsorgsanställda till stadsstyrelsen som protest mot beslutet. I samband med gårdagens artikel hördes även socialnämndens ordförande Ulf-Peter Westmark om underskrifterna och kritiken som riktas mot staden. Han säger att socialnämnden med hög sannolikhet tar upp ärendet till diskussion vid nästa sammanträde, men att betydelsen av nämndens beslut inte är helt lätt att avgöra då tjänstemännen har behörighet att besluta om en ändring av personalens arbetstider.
Stadsdirektör Barbara Heinonen menar att treskiftesfrågan helt och hållet är en arbetsledningsfråga – likaså om en revidering av åtgärdsplanen blir aktuell – och att frågan har tagit större proportioner än hon förväntat sig.
– Det är en fråga för tjänstemännen och fungerar som vilken annan anställningsfråga som helst. Det har uppstått vissa oklarheter kring ärendet eftersom det egentligen inte berör några politiska beslut.
Beslutet rubbas inte
Hon säger att det är lätt att vara efterklok, då informationen om att en åtgärdsplan med treskiftsarbete var på kommande borde ha nått personalen tidigare, men att äldreomsorgschefen bara hade några veckor på sig att ta fram planen.
– Treskiftet skulle kunna införas inom endast sex veckor, men nu har man i stället valt att avvara tid för diskussion med personalen under hela hösten. Det här är ingen politisk fråga. utan det är arbetsgivaren som leder och organiserar arbetet.
Om man har skrivit på ett arbetsavtal där treskiftsarbete kan ingå är det en fråga för arbetsledningen, säger Barbara Heinonen.
– Det här leder inte till minskade eller ökade kostnader, och det är samma personal som arbetar – bara i olika skift.
Socialdirektör Susanne Lehtinen är inne på samma spår.
– Man skulle kunna välja att införa schemaändringen om sex veckor, men Pauliina Körkkö (äldreomsorgschef, reds.anm.) och jag tycker att det är för kort tid. Vi vill kunna planera under hösten, höra personalen då inte alla kan eller vill arbeta nattetid, och jämföra med andra som arbetar enligt treskift.
Man väljer alltså inte att ändra sitt beslut om åtgärdsplanen, trots att 126 underskrifter önskar något annat.
– Vi ska genomföra planen med ordning och i god tid, så att det planeras och förankras med personalen.
Oroväckande beslut
I en insändare till Ålandstidningen uppmanar Mariehamns socialdemokrater ledningen att upphäva beslutet om treskiftsarbete. Man menar att det bryter mot en rad uppsatta mål, planer, avtal och stadgar, rörande till exempel stadens jämställdhets- och likabehandlingsplan, avtalet om arbetarskyddssamarbetet och lagen om samarbete mellan kommunala arbetsgivare och arbetstagare.
– Vi är väldigt upprörda över beslutet. Det finns ingen annan möjlighet än att lyfta ärendet till allmänheten och stadsstyrelsen, som vi även informerat om saken, säger Sara Kemetter (S), vice ordförande i stadsstyrelsen.
Mariehamns nuvarande förvaltningsstadga ger mer makt åt tjänstemännen och mindre åt politikerna, säger hon.
– Men när facket kontaktar oss och demonstrationer kan bli aktuella är det en politisk fråga. Det är oroväckande att man kan ta så stora beslut på tjänstemannabasis.
Ålandstidningen har sökt äldreomsorgschef Pauliina Körkkö.
Norah Lång