Landskapsregeringen har uppdaterat rekommendationerna i dokumentet ”Bekämpning av coronavirussmitta inom socialvårdens verksamheter och tjänster som ges i hemmet”.
– Vi lättar upp även där, säger Annette Holmberg-Jansson under landskapsregeringens pressinformation på måndagen.
Det är fortfarande arbetsgivaren som ska se till att personalen har den kunskap och kompetens som behövs för att förebygga och bekämpa infektioner, säger hon.
– Och man ska inte gå sjuk till jobbet. Allt det gamla som vi har hört under en lång tid gäller fortfarande. Man ska använda en stor portion sunt förnuft.
Slipper skyddsutrustning
Lättnaderna gäller användningen av skyddsutrustning i flera olika situationer.
– Det som gäller nu, och som är nytt, är att om man som äldre person kommer till ett boende, för att vara med på en dagverksamhet så behöver man inte längre använda någon skyddsutrustning om personalen är fullt vaccinerad och om den som kommer på aktiviteten är fullt vaccinerad.
Om någon i personalen bara har fått en dos vaccin måste man däremot se till att ha munskydd och dylikt, säger Annette Holmberg-Jansson.
En annan förändring gäller personal i klientnära arbete på boenden.
– Om klienten och personalen är fullt vaccinerade och symptomfria behövs ingen skyddsutrustning, varken inom boendena eller när man har hemservice och sammanhållen hemvård. Och när det gäller utomhusaktiviteter är det inte nödvändigt med någon skyddsutrustning.
Fullt vaccinerade besökare behöver inte heller ha visir eller mun- och nässkydd om även klienten är fullt vaccinerad, säger Annette Holmberg-Jansson.
– Men när man besöker de allmänna, gemensamma, utrymmena vill vi fortsättningsvis att man ska ha visir eller mun- och nässkydd. Det är för att man på boendena inte kan veta om alla är vaccinerade.
Vid en större smittspridning, det vill säga om Åland på nytt går upp i spridningsfasen, gäller andra krav på skyddsutrustningen, i enlighet med det som gällt tidigare.
Avstånd ska hållas
Även om lättnader införs gällande skyddsutrustningen ska man fortfarande vara noga med hygienen.
– Vi är fortfarande inte i mål och det finns fortfarande smitta, säger Annette Holmberg-Jansson.
Precis som tidigare gäller det för enheterna att planera så att det går att hålla tillräckligt avstånd vid samlingar och daglig sysselsättning.
– Vi har inget krav på ett visst antal meter, men man ska hålla distans.
Annette Holmberg-Jansson säger att det är viktigt att det ordnas aktiviteter för de äldre.
– De signaler som jag har fått, och som jag även har fått när jag har pratat med nordiska kollegor, är att de äldre fortsättningsvis är rädda. De har nästan glömt bort att man kan umgås. Det är viktigt att man försöker aktivera de äldre som har suttit hemma och varit ensamma. Att man hittar nya lösningar för att aktivera dem, säger hon.