Det är i en insändare i dag som 37 lärare och personal vid Ålands lyceum skriver om sin oro för de åländska ungdomarnas framtid. Enligt Eva Johansson, som tog initativet till insändaren, handlar det om flera saker, bland annat om följderna av distansundervisningen som är svåra att överblicka, och om resutlatet från Hälsa i skolan-undersökningen som gjordes 2019.
– Det räcker inte att hänvisa till metoo när Åland har en högre rapportering av utsatthet för sexuellt våld bland unga, säger Eva Johansson och fortsätter:
– Jag kände att vi behövde bli en del av samhällsdebatten. Inte för att rätta till den men för att visa att det finns flera infallsvinklar. Vi upplever att samhällsklimatet har hårdnat och det påverkar våra ungdomar.
Tove Waller, lektor i engelska och franska, är en av undertecknarna. Hon upplever att debatten många gånger tappar riktning i jakten på svar.
– Vi kanske inte alltid måste ha alla förklaringar. Det kanske räcker med att konstatera att vi har ett problem och sedan försöka jobba för att lösa det.
Är förebilder
De menar att det är viktigt att vuxna tar ställning i frågor som rör unga eftersom unga kanske inte alla gånger själva för fram vad de känner.
– Vi måste visa var vi står. Vi är förebilder och det är inte bra att om saker får stå oemotsagda.
I insändaren skriver man att det i samhällsdebatten nu finns en tendens att spela ut olika sårbara grupper mot varandra och att man därför vill lyfta fram samhällets värdegrund och dess betydelse för en god, jämlik och ljus framtid.
– Det kändes angeläget att uttrycka sitt stöd av flera olika orsaker, säger Tove Waller.
Ökad ekonomisk ojämlikhet
Ordet jämlikhet förekommer på flera ställen i insändaren. Bland annat när man konstaterar att åländska ungdomar och familjer nu står inför en ökande ekonomisk ojämlikhet när gymnasiet på fastlandet blir kostnadsfritt.
– Samtidigt blir läromedlen allt dyrare och coronaviruspandemin har bidragit till en ovanligt hög arbetslöshet på Åland. Det är dyrt att gå i gymnasiet och det har blivit ett reellt problem för många studeranden och familjer. Än värre är det att många inte verkar prata om det, säger Tove Waller.
De menar Åland måste säkerställa att alla har möjligheter att gå den utbildning de vill.
Resultaten i undersökningen Hälsa i skolan var redan 2019 nedslående ur ett måendeperspektiv och Eva Johansson och Tove Waller menar att många ungdomar i dag är oroliga över framtiden.
– Många är stressade och oroliga och vi känner att vi behöver visa att ungdomar är en grupp som måste prioriteras. Vi står på deras sida och vill jobba för dem, säger Tove Waller.
Hoppas på åtgärder
Förhoppningen är att insändaren ska bli en kickstart för diskussionen om våra åländska ungdomar och de värderingar som formar vårt samhälle.
– Att samtalet fortsätter. Vi hoppas också att det här kan bli en prioriterad fråga bland våra politker, säger Eva Johansson och får medhåll.
– Ja, de behöver titta närmare på frågan om avgiftsfri utbildning. Alla måste få samma möjlighet att studera vad de vill, säger Tove Waller.