Som Ålandstidningen skrivit tidigare har klinikchefen på barn- och ungdomskliniken Christian ”Snuffe” Johansson sagt upp sig. Han lämnar sitt jobb i mitten av mars.
Av de fyra läkartjänsterna inom barnklinikens somatiska verksamhet, det vill säga med psykiatrin borträknad, arbetar just nu endast en permanent anställd. Det är Christian Johansson. ÅHS chefläkare Olli-Pekka Lehtonen drar sig inte för att använda ordet kris om den uppkomna situationen.
– I det här krisläget påbörjade vi samtal med Åbo universitets centralsjukhus, Tyks. Ledningen för barnkliniken Heikki Lukkarinen och Wiveka Kauppila var här i onsdags och samarbetsmöjligheterna ser mycket lovande ut, säger han.
Hade ni bjudit hit dem?
– Ja, och på grund av vårt krisläge var de mycket villiga att komma hit snabbt och bekanta sig med Ålands förutsättningar.
– Det var endast ett besök, men det ser mycket lovande ut och vi har i varje fall inlett en kontakt som kan ge ett resultat, säger Olli-Pekka Lehtonen.
”Bra med stöd”
Han ser ett samarbete som en bra lösning.
– I Åbo finns läkare i mycket större omfattning än vad vi kan rekrytera så här snabbt.
Är tanken att läkare från sjukhuset i Åbo ska komma hit ibland?
– Det bästa alternativet är om ett par läkare flyttar hit. Men även det räcker inte till, eftersom bredden inom barnsjukdomar är så stor. En eller två läkare kan inte behärska hela sortimentet.
Någon måste dock arbeta på Åland för att arrangera jouren. Dessutom är kontinuiteten i vården viktig inom barnsjukvården, för att patienterna och deras familjer ska känna trygghet, säger Olli-Pekka Lehtonen.
– Därför strävar vi efter att någon läkare flyttar hit.
Blir ett samarbete en bättre lösning för Åland än den nuvarande?
– Det behöver vara i kombination med läkare som bor på Åland. Men om vi bara har läkare som bor och jobbar här blir det så småningom en hög belastning på dem. Det är bra med stöd från ett större sjukhus.
Olli-Pekka Lehtonen säger att det, enligt Heikki Lukkarinen, finns många svenskspråkiga läkare i Åbo som är intresserade av att arbeta på Åland en tid. En kort tids arbete kan dessutom leda till att det blir en längre period.
– Vi har en sådan erfarenhet.
Inte hållbart
Parallellt med diskussionen om ett samarbete har ÅHS inlett en rekryteringprocess för att hitta barnläkare.
– Vi använder företag för det, säger Olli-Pekka Lehtonen.
Kommer personalkostnaderna att stiga?
– Vi strävar efter läkarna ska ha en tjänst på Åland. Man kan till exempel ha tre fjärdedels tjänst på Tyks och en fjärdedel på Åland. I så fall blir det ingen större skillnad på kostnad. Om det i stället blir avtal med läkare via företag blir det väsentligt dyrare.
I dagsläget fylls tre av de fyra läkartjänsterna med konsulter. Lösningen med konsulter är inte hållbar i längden, enligt Olli-Pekka Lehtonen.
– Det är duktiga barnläkare, men de är inte anknutna till större sjukhus och har därför inte tillgång till den nyaste kunskapen på samma sätt som man har där. I strävan efter en större kompetenspool är det viktigt att läkarna är anställda på ett större sjukhus.
Finns en plan
Kommer det att finnas en lösning till den 12 mars, när Christian Johansson slutar?
– Ja, annars vore det en katastrof. Men det har hänt mycket sedan förra veckan. Jag är mycket mer positiv nu.
Christian Johansson har tagit ansvar för den fortsatta verksamheten, säger Olli-Pekka Lehtonen.
– Det finns en färdig planering med inbokade läkare och verksamheten fortsätter som vanligt. Men vi måste också tänka på sikt, efter krisen som nu uppstod på barnkliniken. Vi måste förstå vad som ligger bakom den.
Att Christian Johansson slutar är en stor förlust, säger Olli-Pekka Lehtonen.
– Han är mycket erfaren och kunnig. Men en organisation måste alltid ordna sin verksamhet så att den fungerar, och vi har inga avbokningar eller nedskärningar att meddela om.