Flera av de åländska församlingarna satte sig under tisdagen ner för att diskutera julplanerna efter måndagens besked om hårdare restriktioner från myndigheterna. För att anpassa sig till de tidigare begränsningarna hade församlingarna inför årets julfirande valt att utöka antalet julböner under julafton för att sprida ut besökarna över fler gudstjänster, men under tisdagen meddelade flera av dem att julmässorna ställs in.
I Mariehamns församling, Jomala församling och Finström-Geta församling ordnas normalt ett antal julböner på julafton, en julnattsmässa på kvällen eller natten och en julotta tidigt på juldagsmorgonen. Antalet julböner varierar mellan församlingarna. I Mariehamn hålls vanligen sex julböner under julafton, medan Finström-Geta församling håller två i Finström och en i Geta.
Ställer in allt
I ett infoblad till sina medlemmar meddelade Mariehamns församling redan under tisdagsmorgonen att man ställer in samtliga traditionella julböner.
– Vi har varit bekymrade över smittoläget redan tidigare så därför är vi väldigt glada över myndigheternas beslut, säger Katarina Gäddnäs.
Mariehamns församling kommer i stället att sända alla mässor på TV och över nätet.
– Vi har kunnat ha gudstjänster med säkerhetsavstånd fram till och med nu, men i och med begränsningen på 20 personer går det inte och för oss var det som sagt en lättnad att det här beslutet fattades. Det hade varit omöjligt att bestämma vem som skulle få komma och vi har ingen aning om hur tidigt folk hade börjat köa.
380 per gång
En vanlig julafton håller Mariehamns församling sex julböner för en fullsatt församling. Det innebär att cirka 2.000 personer brukar besöka kyrkan under julafton.
– Samtidigt som vi är glada över beslutet förstår vi förstås att julbönerna betyder jättemycket för många. Både för dem som vanligtvis går i kyrkan och för dem som bara brukar komma i kontakt med församlingen under jul.
– Man får bryta av från vardagen och konstatera att nu är det jul. Gemenskap och närhet. Kyrkan som menings- och gemenskapsbärande instans är kanske viktigare än någonsin nu. Det vi behöver nu är hopp och uthållighet men bara vi hjälps åt och orkar lite till kommer vi att klara av krisen.
Hon menar att de livesända gudstjänsterna får fylla den funktionen i år.
– Kyrkan är ett viktigt ställ för att tanka kraft och hopp och vi har redan många som följt gudstjänsterna via nätet under året. Tiden då kyrkan bara kommunicerar ett budskap i kyrkan är förbi. Den som vill insupa stämningen och stillsamheten kan också ta en promenad till kyrkan eller begravningsplatsen.
Är ni oroliga över att många ska bli ensamma över jul nu?
– Det skulle jag inte säga. Visst, det finns många som firar ensamma och som uppskattar att komma till kyrkan och kunna sitta med någon, men jag tror ändå folk förstår att vi måste hjälpas åt just nu. Och kyrkan finns kvar precis som tidigare.
Mariehamns församling ställer in de fysiska mässorna redan till helgen, däremot kommer den uppskattade jullunchen inom diakonin att hållas på torsdag.
Välbesökta tillfällen
Även i Jomala församling kommer man att ställa in de traditionella julbönerna.
– Vi håller på att utreda hur vi ordnar upp det, men klart är att om gränsen är 20 personer så kommer vi inte att ha några öppna julböner. Vi kommer antagligen att streama på nätet, säger kyrkoherde Stefan Äng.
Församlingens medlemmar kommer att informeras närmare under veckan.
I Finström-Geta församling fördes också diskussioner under tisdagen.
– Vi får göra om julplanerna nästan helt och hållet. Det blir antagligen en lösning där vi streamar gudstjänsterna, sedan kanske vi kan hålla någon av de mindre besökta gudstjänsterna, som julottan. Vi behöver tänka lite, säger kyrkoherde Jon Lindeman.