Sven Sjöberg berättar att händelsen inträffade vid 14-tiden på måndagen när han var på väg från hemmet i Jomala by till Mariehamns hamn för att hämta sin dotter som kom med färjan.
– Jag kom körande längs med Godbyvägen vid skolan i Jomala och mitt i allt flyger en gren in rakt genom framrutan och slår in i sätet och sedan upp i taket.
Han berättar att han först inte alls förstod vad det var som hade hänt.
– Jag var helt skärrad och förstod ingenting men fick hjälp av en medtrafikant ganska snabbt. Det var tur att jag inte hade hunnit hämta min dotter, då hade det varit slut.
Sven Sjöberg säger att han efter händelsen kunde identifiera vilket träd grenen fallit från.
– Det var det första trädet efter Klockargatan och grenen kom från 12-15 meters höjd. Den kom med bra fart. Man tror ju att man är säker när man kör på en 30-väg vid en skola, men tydligen inte. Det blir att köra via Nya Godbyvägen framledes.
Sven Sjöberg konstaterar också att det kunde slutat väldigt illa för honom själv om grenen landat på hans sida.
– Jag tänker också på alla skolbarn som slutar skolan på eftermiddagen och som blir hämtade. Det var tur att det hände för mig som var ensam i bilen.
Vems ansvar?
Sedan i måndags har Sven Sjöbergs bil fått stå under tak hemma hos hans bror i Strandnäs, Mariehamn. Framrutan ska repareras nästa vecka, men vem som kommer stå för kostnaden vet han ännu inte. Han har själv ingen försäkring som täcker skadan.
– Jag har varit i kontakt med både kommunen och landskapsregeringen men ingen vill ta på sig ansvaret för trädet. Hade man sågat ner trädet hade nog många kommit och gjort anspråk på att det var deras, men när sånt här händer är det ingen som ansvarar för trädet.
Huruvida någon blir ersättningskyldig är ändå inte självklart eftersom det blåste väldigt starka vindar i måndags.
– Ingen kan påverka en storm och om trädet är friskt kan man inte rå för att det orsakat skada. Om trädet är sjukt är det annat, säger Jomalas kommuntekniker Magnus Nordin som menar att det är tydligt att trädet står på landskapets vägområde.
– Så i det här fallet är det landskapet som får avgöra den saken.
Möte på måndag
På landskapsregeringen är man däremot inte helt eniga med Jomala kommun om vem som har ansvar för trädet.
– Trädet står i vägområdet som är vårt men hör till en allé som är skyddad av kommunen. Och träden är församlingens, säger Thomas Idman, ledande vägmästare på infrastrukturavdelningen.
Thomas Idman säger att ansvarsfrågan varit på tapeten tidigare, så nyligen som den 23 oktober skickade han ett mejl till Jomala kommun för att få till ett klargörande kring vem som har ansvar för allén. Landskapsregeringen har tidigare kapat trädkronorna för att vägen ska vara fri på höjden för tunga fordon.
– Det gör vi vid alla våra landskapsvägar, men det är inte helt självklart att det är markägaren som har ansvar för träden. Det är det vi nu måste utreda och en sån här händelse gör ju så klart frågan än mer aktuell.
Landskapsregeringen kommer att hålla ett möte på måndag och därefter diskutera frågan med kommunen, församlingen och kulturbyrån.
Inte självklart
Thomas Idman jämför situationen med den lind som föll i landskapskurvan för några år sedan.
– Då stod trädet också på landskapets vägområde men det var stadens träd. Det var staden som betalade för de skador som trädfallet orsakade.
– Det verkar vara så att man värnar om de här skyddsvärda träden och alléerna men så fort ett träd faller ner är det landskapsregeringens träd. Hade vi fått bestämma hade vi av trafiksäkerhetsskäl gärna tagit bort alla dåliga träden, men vi får inte göra något med dem.
Thomas Idman säger också att det inte är helt klart att ägaren av trädet ska stå för kostnaderna vid den här typen av situationer.
– Jag har varit i kontakt med försäkringsbolaget och de sa att ingen kan ställas till svars när det är en storm som orsakat händelsen. Det är otur helt enkelt. Men om den som har en allé sköter om den så ska det förhoppningsvis inte behöva ske såna här olyckor.
Kevin Eriksson