Det finns åtminstone 10.000 olika identifierade fågelarter i världen. Dubbelt så många som antalet däggdjursarter. Det får man lära sig på stadsbibliotekets dubbla fågelutställningar som just öppnat.
Den ena bygger på Anita Campbells foton och forskning. Sommarålänningen Anita Campbell var som docent i neurokemi främst inriktad på hjärnan och sjukdomar som Alzheimers, schizofreni och depression. Under flera årtionden bedrev hon forskning bland annat vid Karolinska institutet, Rockefelleruniversitetet i New York. Men 2005 var hon med om en bilolycka och fick en whiplashskada. Hon blev sjukskriven en längre tid och började då att fotografera under sina dagliga promenader. Hon sadlade om till professionell fotograf, samtidigt som hon fortsatte att följa utvecklingen inom sina forskningsområden.
Särskilt intresserad är hon av vetenskaplig forskning kring fåglar och i boken ”Fåglarnas hemligheter – Hur fåglarna inspirerat oss att lösa medicinska gåtor” från 2020 presenterar hon de upptäckter som den internationella forskningen landat i så här långt.
På torsdag den 23 februari klockan 18.30 håller hon föredrag om sin bok och sitt fågelfotograferande på stadsbiblioteket. Det är Ålands natur och miljö som arrangerar.
– Ett av våra uppdrag är att främja forskning och folkbildning. Så när Anita hörde av sig och undrade om vi var intresserade av en föreläsning bokade vi snabbt in henne, säger verksamhetsledare Josefine Egenfelt.
Hjälpte hjärnforskningen
På biblioteket visas nu några av Anita Campbells fågelbilder, ackompanjerade av fakta ur hennes bok. Som att fåglar precis som människan kan lära sig olika ljud att sätta ihop till en meningsfull kommunikation. Det kallas för vokal inlärning. Precis som det lilla barnet lär sig prata lär sig sångfåglarna sjunga sina sånger genom att lyssna på andra och härma. Studiet av detta lärde forskarna att fåglar kan skapa nya nervceller i hjärnan i vuxen ålder, så kallad vuxen neurogenes. Det ansågs tidigare omöjligt, men sker hos nästan alla djur, även människan. Vilket i sin tur lett till intressant forskning om möjligheterna att behandla sjukdomar i hjärnan som Alzheimers, Parkinsons och stroke.
Anita Campbells fotografier kompletteras av utställningen ”Människor hjärta fåglar lika med sant” skapad av Malmö museer. En informationsrik planschutställning om fåglarnas betydelse i vår kulturhistoria. Där får man bland annat lära sig att fågelintresset i Europa slog igenom på allvar på 1800-talet då många nya arter togs hit. Till en början såldes fåglarna på marknader från en låda på magen på försäljarna. Eller att en ”string” i fågelskådarsammanhang betyder en medveten eller omedveten felbestämning av en fågel, ”ofta förorsakat av önsketänkande”. Eller att vi redan på 1100-talet använde fjädrar som hattprydnader i Europa. Exotiska fjädrar i hatten signalerade rikedom och social status. Militärer med hög rang hade gärna stora fjäderplymer i sina hattar. Under 1700-talets början tog sig fjädermodet ner till medelklassen.
Fågelskådning
Som en tredje programpunkt i denna fågelsatsning bjuder Ålands fågelskyddsförening på en guidad fågelvandring i Mariehamn nu på söndag, 5 februari klockan 10.
– Vi samlas vid biblioteket och tar sedan en promenad och tittar på de fåglar som finns här just nu. Det finns mycket att se. Det är bra om man tar med en egen kikare och klär sig varmt och helst i gummistövlar, säger Johan Ekholm från Ålands fågelskyddsförening.
Den som blir biten är sedan välkommen att komma med på föreningens ordinarie fågelskådningar som hålls på måndagar från april.
– Vi brukar anpassa vandringarna efter deltagarna.
Det fjärde fågelanknutna arrangemanget är en pysselverkstad för barn från fyra år och uppåt där man kan bygga sin egen fågelmatare av en tetraförpackning. Det är kulturproducent Matilda Nordberg som håller i verkstaden som hålls den 2 februari klockan 13 på stadsbiblioteket.
Utställningarna visas till den 28 februari.