Förlåt. Det lilla ordet som kan vara så svårt att säga, men som betyder så mycket. Om det handlar Teater Taimines barnpjäs ”Ruskigt på riktigt” som i går visades på Österkulla daghem i Kalmarnäs, Jomala.
Stadshunden Fidel åker till landet med sin husse och matte. Väl där blir han kissnödig. Men var ska han lätta på blåsan?
Han beger sig ut i skogen, en miljö som är honom helt främmande. Den är lite läskig, tycker han, och när han ska kissa är det dessutom alltid något i vägen. En gran som sticker honom i rumpan. En arg skogsmus. En äcklig spindel. En läskig älg.
Fidel är inledningsvis stursk, han kör sitt rejs utan att fundera så mycket på spindelnät som trasas sönder eller vem som får hans kiss på sig. Med den inställningen är det inte konstigt att Fidel längs vägen lyckas förolämpa flera av de figurer han råkar på. Men när han tappar bort sig är det just deras hjälp han behöver. Ska han våga säga förlåt?
Teater Taimine, som grundades för snart 20 år sedan i Esbo, är en turnéteater som besöker daghem och skolor och som regelbundet också spelat för åländska barn och ungdomar. Genom ”Ruskigt på riktigt” lyckas teatern än en gång ta sig an ett angeläget ämne och förmedla ett budskap utan att skriva sin publik på näsan.
Mikael Strömberg gestaltar den kaxiga hunden på ett sätt som fångar den unga publikens intresse, och engagemanget bibehålls genom att han nu och då ställer frågor och får spontana svar från barnen. De vill ju att jycken ska hitta hem till sin husse och matte igen och är därmed villiga guider genom skogen. ”Ditåt!”, ropar någon när hunden undrar vart han ska.
Mikael Strömberg är ensam på scen men interagerar med förinbandade röster. Dialogen finns där, men motspelarna är alltså osynliga. Det är imponerande att se hur skådespelaren ibland plockar upp reaktionerna från publiken samtidigt som han tajmar replikerna i manuset med Oskar Siléns förinspelade ljudbild bestående av fågelkvitter och myggsurr.
Scenografin utgörs av några träd. När det största av dem kompletteras med ett par älghorn bildas en skugga av det ståtliga djuret på väggen bakom. Det behöver inte vara mer komplicerat än så. Barnens fantasi fyller i resten.
Boken ”Jag, Fidel och skogen” av illustratören och författaren Lena Frölander-Ulf nominerades till Finlandia Junior 2016 och Runeberg Junior året därpå. Det är också hon som skrivit den här pjäsen medan CG Wentzel står för regin.