På stora scenen i Stalldalen ges Puccinis ”Tosca” den 4–5 augusti och i Kupolen på samma område ges ett uruppförande genom finlandssvenska Johanna Almarks kammaropera ”Orlando” baserad på Virginia Woolfs roman med samma namn. Den visas den 3 och 6 augusti.
I huvudrollerna i Tosca ses festivalens konstnärliga ledare Dan Karlström, den finske basbarytonen Tuomas Pursio samt den tyska sopranen Magdalena Hinterdobler.
– Hon var med på operafestivalen också i år och var min kollega i Leipzig, men nu är hon fast anställd på operan i Frankfurt, säger Dan Karlström.
Med på scen finns också de åländska sångarna Christian Juslin, Björn Blomqvist och Philip Björkqvist. De ackompanjeras av en symfoniorkester större än den i somras, runt 40 personer, som leds av kapellmästaren Jonas Rannila som dirigerade också i somras.
– De kommer från operasällskapet Opera Box i Helsingfors och de flesta är studerande vid Sibelius-Akademin. Vi försöker också få åländska musiker med.
Att man sätter upp just Tosca var ett medvetet val för att locka en bred publik.
– Idén är att det ska bli en föreställning som folk tycker om att se och som kan spelas igen om ett par år. Det är en av de bästa operor som finns, speciellt för dem som inte sett så mycket opera. Den är ganska kort med stora känslor, det är ingen idé att ha en fyra timmar lång föreställning när man första gången ska se opera.
Vill locka turister
Hur man ska bygga scenen i Stalldalen vet man inte än.
– Vi har olika möjligheter. Det är en tacksam opera på så sätt att den pågår i bara tre olika rum: kyrkan, palatset och fånghålorna. Det är som ett teaterstycke på det sättet, säger Dan Karlström.
– Språket är italienska, så vi ska få till någon slags textningsmaskin också.
Föreställningarna av Tosca rymmer cirka 1.000 åskådare per gång. Förhoppningen är att en andel består av turister från närregionerna.
– I fjol hade vi kanske ett 50-tal från Finland, kommer ett par hundra utifrån nu vore vi riktigt nöjda. En av idéerna med att ha operafestivalen i just augusti är att ha ett evenemang som lockar folk till Åland när turistsäsongen annars håller på att mattas av. De ska ju bo, äta och lämna pengar kvar.
Är operapubliken en resande grupp?
– De reser gärna. Om man lyckas få dem att trivas och få en upplevelse av Åland som resmål finns alla möjligheter. Vi ligger mitt i Östersjön och det gör det också lättare att komma hit från Sverige än att de ska resa ända till Nyslott vid ryska gränsen för opera.
Idén att starta en operafestival väcktes redan för fyra år sedan, men coronapandemin sköt fram planerna till i fjol då man höll en galakonsert med piano och så sommarens evenemang med symfoniorkester. Nu växer festivalen ytterligare nästa sommar och Dan Karlström har redan siktet inställt i flera år framöver.
– Förhoppningen är att vi följande gång gör ”Trollflöjten” och senare kanske ”Carmen” och ”La Traviata”, säger han.
Nyskriven musik
Den mindre scenen, som i år alltså är i Kupolen men kan bli någon annanstans framöver, är tänkt att vara ett forum för modern vokalmusik.
– Ett vocal lab, gärna med nyskriven och experimenterande musik. Det höjer profilen och kan nå kultursidor utanför Åland.
Senast var det uruppförandet av ”Luft” av Peter Lång som framfördes och nu blir det Orlando som framförs av sex musiker och en sångerska.
– Johanna Almark skriver på den än, säger Dan Karlström.
Operafestivalen genomförs med hjälp av stödbidrag.
– Eftersom vi är i ett uppstartsskede behövs mer stöd nu, men förhoppningen är att vi ska ha så mycket publik om några år att festivalen är självfinansierad.