Åländska myter och legender har länge intresserat Kjell Andersen. För ett år sedan hade han en utställning på temat på Galleria Art Frida i Helsingfors och nu har turen kommit till Åland och Finströms bibliotek. Den här gången ställer han ut 35 konstverk målade i akryl på pannå. Majoriteten av dem har han färdigställt i år.
Kjell Andersen jobbade i drygt 20 år som låg- och mellanstadielärare i Geta, och har även arbetat i flera andra åländska skolor. Han var också under många år intendent för Källskär, Kökar. Sedan några år är han dock bosatt i Helsingfors.
På norra Åland, där Kjell Andersen fortfarande har en stuga, vimlar det av både goda historier och av folk som har förmåga att framföra dem på ett fängslande sätt.
– Det finns fantastiska historieberättare i Geta. När man hörde Götrik Sundberg, Karl-Erik Bergman och de andra satte det igång fantasin, säger han.
Flera av miljöerna har han också hämtat från sin gamla hemkommun. Jätten Singer spelar huvudrollen i ett och annat motiv, liksom den engelska prinsessan Signhild. Vissa av berättelserna har många år på nacken.
– De som handlar om Sankta Signhild, som sägs ha kristnat Åland, är över tusen år gamla.
Rör sig i naturen
Han skissar ofta på plats, men sällan räcker tiden till för att få med alla skiftningar och skuggor, och då tar han hjälp av fotografier. Vissa av verken siar också om framtiden. Han har bland annat målat två turister, som tar sig från Västerhamn till Möckelö via en linbana.
– Man måste vara offensiv som turistort, det bästa vore om vi kunde få en stadig ström av kinesiska turister hit i framtiden. På kinesiska turistorter finns det alltid linbanor och jag tycker att det här vore en lämplig plats för en åländsk sådan, säger han.
Kjell Andersens egen favoritmålning kallar han ”Åman på Bolstaholm”.
– Det är en fantastisk historia om när Åman sänkte hela ryska flottan. Jag har länge tänkt att jag skulle måla den men det har känts övermäktigt och för svårt. Men i höstas tog jag tag i det och målningen blev klar. Jag jobbade mycket med att få klipporna och sjögången rätt.
Letesgåbben
En viktig del av utställningen är det häfte med korta texter han skrivit om varje målning. Här får besökaren läsa om pigan Anna Svan som en tidig morgon 1808 rymmer från en gård i Vestergeta, om snöälvan som dansar över Djupviken när frosten kommer och om Letesgåbben som varnar fiskarna på Kökar om att de skyndsamt måste ta in garnen eftersom vinden håller på att friska i.
– För en del är historierna bekanta, medan andra kanske aldrig hört om de här sakerna tidigare.
Utställningen pågår till den 14 januari.