I oktober 2014 larmades Försvarsmakten om misstänkt främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård. Flera observationer och spår samlades in och en uppmärksammad underrättelseoperation, ”Operation Örnen”, inleddes. Sveriges dåvarande överbefälhavare Sverker Göranson slog i november månad samma år fast att minst en mindre ubåt hade kränkt svenskt territorium. Hård kritik riktades samtidigt mot informationsgången – eller snarare bristen på den samma. Flera frågetecken fanns, bland annat kring uppgifter kring ett nödsamtal på ryska, ett samtal som Försvarsmakten dementerade kännedom om.
– Försvaret och regeringen lade locket på. Det finns ingen öppen information att tillgå om vad som egentligen hände, säger författaren Åke Attila.
Känsliga uppgifter
”Västanvind” (BoD 2021) är hans debutroman och han har, med hänvisning till sitt jobb inom den svenska säkerhets- och underrättelsetjänsten och bakgrund inom Försvarsmakten, valt att skriva boken under pseudonym.
I boken varvas autentiska händelser med fiktiva och bokens karaktärer är inspirerade av verkliga personer. Här finns till exempel utrikesminister Bill Carlsson, vars karaktäristiska skorrande halländska ”r” stämmer väl in på Carl Bildts.
Samtidigt är många av miljöbeskrivningarna trogna verkligheten. Det gör det svårt för en läsare som inte sitter på en gedigen bakgrundskunskap att avgöra vad som är sanning och vad som inte är det.
– Mycket i boken är sant, andra saker är tillspetsade eller helt påhittade. Jag tycker det är intressant att väva samman verkliga och påhittade händelser för att få dynamik i romanen, säger Åke Attila.
Är det inte känsligt vad du kan skriva och inte? Avslöjar du till exempel något som inte är känt för allmänheten sedan tidigare?
– Jag fick genom mitt arbete nära försvarsledningen en ganska bra inblick i det som hände. Det finns saker som är omöjliga att skriva om men jag har, även om det förstås är en svår avvägning, försökt ligga så nära sanningen jag kan utan att avslöja något som rör rikets säkerhet.
– Men boken ska ses som en verklighetsbaserad roman, jag vill framför allt väcka ett intresse för frågan bland allmänheten.
Omfattande research
Åke Attila inledde sina efterforskningar i ämnet för fem år sedan. Han har använt sig av Försvarsmaktens offentliga källor, men också talat med personer med insyn i händelserna och läst in sig på den omfattande litteratur, bland annat av forskaren Ola Tunander, som finns i ämnet.
– Till en början gjorde jag det för att jag var intresserad av händelsen, men efterhand växte materialet och då insåg jag att jag hade ett uppslag till en roman.
På omslaget presenteras boken som en skildring av ”en av de största mörkläggningarna i svensk nutid”. Författaren är av åsikten att det finns detaljer kring händelsen som aldrig har presenterats för allmänheten, och det finns flera frågor han tycker är värda att lyfta fram.
– Vad är det som finns i den svenska skärgården som gör främmande makter så intresserade att de riskerar personal när de skickar in ubåtar? Vad är det som är så känsligt att försvaret inte berättar vad man vet för svenska folket? På flera plan är det här en fascinerande händelse och personligen tycker jag att den fick allt för lite utrymme i media. Varför vill ingen gräva djupare i det här? Det kan vara så att sanningen är för svår att ta till sig, att den är för jobbig eller att den skulle riskera för mycket.
Ålandsanknytning
Åke Attila bor i Stockholm men har en anknytning till Åland genom sin sambo, som är ålänning.
– Så fort vi har möjlighet åker vi över.
Just nu skriver Åke Attila på uppföljaren och i den ska just Åland få en större roll.
– Åland är intressant i det världspolitiska spelet. Landskapet är demilitariserat, ligger strategiskt viktigt till och har en lång historia av att tillhöra, Finland, Sverige och Ryssland. Det är en spännande dynamik.