Bakom skrivtävlingen står Ålands kulturdelegation, landskapsregeringens litteraturnämnd och jubileumsprojektet Åland 100.
– Att skriva är ett bra sätt att uppmärksamma 100-årsjubileet och därför initierade vi den här tävlingen, säger Yvonne Törneroos som är föredragande i kulturdelegationen.
Bokutgivningen på Åland har intensifierats i takt med att allt fler väljer egenutgivning i stället för att försöka bli utgivna av ett förlag.
– Överlag har skrivarintresset ökat på Åland, bokfloran som litteraturnämnden fått ta del av det senaste året är rekordstor. Nu vill vi höja intresset för skrivandet ännu mer.
Använd fantasin
Novellen eller novellerna – det går nämligen att lämna in upp till tre stycken bidrag per skribent – ska vara skrivna på svenska och texterna får inte vara publicerade i någon form sedan tidigare. Bidragen ska lämnas in under pseudonym och det är endast vinnarnas namn som blir offentliga.
Deltagarna väljer fritt vad de vill skriva om, det spelar ingen roll om innehållet baserar sig på verkliga händelser och egna upplevelser eller om det handlar om ren fiktion.
– Vi tror att det finns jättemånga intressanta berättelser där ute, säger projektkoordinatorn Aino Waller.
Också längden är valbar, men värt att minnas är att en novell är en kortare berättelse i koncentrerad form och inte en lång roman.
– Känner man sig osäker är det bra att läsa några noveller. Då ser man också vilken typ av noveller man gillar, säger Annica Andersson som representerar litteraturnämnden.
Tre i juryn
Juryn består av några etablerade skribenter som alla har erfarenhet av att bedöma texter: Journalisten och författaren Gustaf Widén (Åland), som även är mångårig ordförande för litteraturnämnden, forskaren i litteraturvetenskap Julia Tidigs (Finland) och kulturredaktören och författaren Daniel Sjölin (Sverige).
Tre prissummor delas ut, en på 4.000 euro och två på vardera 2.000 euro. En deltagare erbjuds även möjlighet att delta i en skrivarkurs på Biskops Arnö i Sverige.
Tävlingen är öppen för ålänningar och andra med Ålandsanknytning. För att delta måste man dock ha fyllt 18 år före den 9 juni 2022. Åldersgränsen är satt med tanke på att det finns andra tävlingar och litterära satsningar för yngre personer, men har även att göra med att en av vinsterna är en vistelse på Biskops Arnö.
– Och även om det är en åldersgräns på 18 år går det ju att skriva en novell som riktar sig till yngre personer, säger Annica Andersson.
Instruktioner
Den 11 mars sänds en digital inspirationsdag med författaren Nina Wähä, tidigare Augustprisnominerad för romanen ”Testamente”. Tävlingen öppnar dock officiellt den 9 februari och från och med då och fram till den 9 december kan bidragen skickas in till skrivartavlingen@regeringen.ax. Innan du mejlar in din text lönar det sig att kolla in tävlingsreglerna som läggs ut på tisdag på landskapsregeringens hemsida (skriv ”novelltävling” i sökrutan). Frågor, även sådana som man önskar att Nina Wähä ska svara på, kan riktas till aino.waller@regeringen.ax.
Vinnarna offentliggörs den 9 mars 2022 och priserna delas sedan ut den 9 juni samma år.
Skulle intresset vara stort, och om den politiska viljan finns, kan det hända att tävlingen återkommer i framtiden.
– Vi har en sådan förhoppning, säger Aino Waller.