Olle Nordberg föddes 1905 och bodde sedan på Munsö. Han antogs redan som 15-åring till Kungliga Konstakademien i Stockholm och utvecklade ett eget bildspråk. Bukowskis presenterade honom en gång med orden: ”Hans landskap och figurativa narrativ har inspirerats av Mälaröarnas provinsiella charm. Med lärare som Albert Engström, Alfred Bergström och Carl Wilhelmsson återfinns både humor, realism och vackra färgåtergivelser i hans måleri.”
Olle Nordberg vistades 1957-1982 på Åland. Han bodde i Kallsö på Föglö i torpet Adrians där det sägs att Stormskärs-Maja slutade sina dagar. Eventuellt hade Olle Nordberg Ålandspåbrå, vilket han dock själv inte kände till – kofferdiskepparen Anders Nordberg född 1767 på Husö i Sottunga är troligen identisk med kofferdikaptenen Anders Nordberg i Sundsvall som är en förfader till Olle Nordberg.
I Föglö målade Olle Nordberg gärna folket i byn och särskilt båthusen i Kallsö finns med på många tavlor. Tyvärr noterade han nästan aldrig på sina verk var de målades och eftersom han vistades mycket i Nordingrå och Munsö skärgårdar är det många gånger svårt att särskilja de åländska motiven i produktionen. Nordberg var oerhört produktiv och arbetade också tredimensionellt. Han sysslade gärna med strandfynd i sina assemblage. Stilen har drag av naivism med en färggrann kolorit.
Vid Söderbyviken på Munsö ligger Olle Nordbergs ateljébyggnad som uppfördes 1984. Där finns drygt ett hundratal oljemålningar, reliefer, skulpturer och installationer, målade skåp och stolar – allt tillhörande en stiftelse. Här finns de typiska verken med änglar och djävular, förälskade par, den strävsamma bonden, ensamma torparen etcetera.
I handeln finns ofta Olle Nordbergs konst. Prisbilden är mycket varierad. I de finare konstaffärerna kostar ett betydande verk av Nordberg tiotusentals kronor ännu, medan mindre verk kan gå för några tusen kronor på auktioner. De åländska motiven stiger emellanåt till höga nivåer – för ett par år sedan föll klubban först vid 16.000 kronor för en byvy från Kallsö och med avgifter och provision blev slutnotan nästan 20.000 kronor. Det går dock att fynda åländska vyer betydligt billigare om man har tur.
Olle Nordberg borde absolut uppmärksammas med en utställning på Åland. Hans nostalgiska och drömska Ålandsbilder borde intressera den lokala konstpubliken!
Text och foto: Kjell Ekström