Svenska litteratursällskapet (SLS) har ett omfattande arkivmaterial om och av musikforskaren och professorn Otto Andersson. I veckan meddelade man att materialet har publicerats digitalt och att allmänheten kan ta del av det utan kostnad via adressen sls.finna.fi. Totalt rör det sig om sju samlingar, som i sin tur innehåller över 1.600 sidor uppteckningar och drygt 200 bilder.
Otto Andersson föddes 1879 på gården Jakos i Lövö, Vårdö. Han var mycket aktiv i allt från musikliv till samhällsfrågor – Ålandsfrågan är bara ett exempel. Hans gärning och det kulturella arv han efterlämnade är omfattande, bland annat grundade han Föreningen Brage i Helsingfors och var eldsjälen bakom de stora sångfesterna. Han var rektor vid Åbo Akademi åren 1929-1936, samlade på instrument och noter och upptecknade under sina resor som SLS:s stipendiat visor och låtar i tusental.
”Anderssons insats var väldigt uppskattad och eftersom han gjorde ett så noggrant arbete beviljades han stipendium av SLS i flera omgångar trots hård konkurrens. På grund av sin musikaliska bakgrund kunde han skickligt ta till vara de spelade melodierna och omvandla spelmännens virtuositet till noter på pappret”, skriver SLS i ett pressmeddelande.
Otto Andersson donerade i början av 1960-talet hembygdsgården Seffers i Lövö till Vårdö marthaförening och 1979, tio år efter hans död, reste Vårdöborna en minnessten för att hedra hans kulturgärning.
Noggranna förteckningar
Det nu publicerade arkivmaterialet innehåller enligt SLS i huvudsak uppteckningar av instrumentell folkmusik som dansmelodier och ringlekar men också en hel del visor: ”Utöver uppteckningarna kan man ta del av Otto Anderssons fältanteckningar där han bland annat reflekterar kring brytningen mellan den nya och gamla tiden och hur den påverkar musikutövningen. Andersson berikade även uppteckningarna med noggranna förteckningar över spelmännen.”
Under sina uppteckningsresor tog Otto Andersson ett stort antal bilder, och även de finns nu tillgängliga digitalt. Fotografierna, som i dag har ett stort kulturhistoriskt värde, visar spelmän med sina instrument, vissångare i sina hemmiljöer, byggnader, byar och folk i arbete ute på landsbygden.
Åland är, skriver SLS, välrepresenterat i materialet men det går att ta del av bilder från hela Svenskfinland och även från Estland.