Nu är det hög tid att plocka fram julgransprydnaderna igen om du inte redan klätt granen. Det verkar som om butikernas allt tidigare julskyltning också inspirerar privatpersoner att börja pynta tidigare i hemmen. Ute i världen är samlandet av julsaker intensivare än här, men gamla julprydnader har också en marknad hos oss.
Julgranens historia är brokig och lång. I Sverige är det äldsta belägget av en klädd inomhusgran från 1741, då en sådan finns omnämnd på herrgården Stora Sundby i Södermanland. Ordet ”julgran” började dyka upp i svenskan kring 1840-talet. Julgranen spred sig senare från herrgårdar, prästgårdar och lärarbostäder till de breda lagren och blev allmänt förekommande först i slutet av 1800-talet.
När granen gjorde sitt intåg i de åländska hemmen är svårt att säga med exakthet. Ruth Lindfors angav att granen kom till Norrsocknen (Norra Finström) 1890 och att det var i skolan som seden introducerades. Rainer Kronstam i Tärnebolstad är en stor traditionskännare och han säger att julgranseden var vitt utbredd i landskapet kring sekelskiftet 1900. Han erinrar sig två historier om eldsvådor i Finström där man i paniken till och med räddade den påklädda julgranen, vilket efteråt föranledde viss munterhet. Detta ska ha skett vid en eldsvåda i torpet Svidja i Grelsby 1905 och vid Nilsas i Godby 1906.
I Önningebymuseets samling finns ett illustrerat brev som J.A.G. Acke skickat från Önningeby till sin bror 1891. På en teckning ses J.A.G. Acke och Eva Acke bära en julgran. Det är möjligt att Önningebykolonisterna var med och introducerade seden med julgran i byn, men det är troligt att den fanns redan tidigare där. Tyvärr finns det inga källor som kan ge svar.
De första svenska inomhusgranarna lär ha varit små bordsgranar. De var dekorerade med levande ljus, konfekt eller bakverk. Äppel hängdes också i granen, inte bara som dekoration utan också för att tynga ner de grenar som ljushållarna fästes i så att dessa skulle sitta rakare. Senare kom man att pryda granen med garndockor och hemmagjorda korgar och hjärtan i glanspapper. Dekorationer kunde också tillverkas av mjöl och vatten.
Begravnings- och bröllopskonfekt fick också fungera som julgransprydnader. Girlander med nationsflaggor blev tidigt viktiga dekorationer liksom glitter. Redan i medlet av 1800-talet uppges att det fanns färdiga julgransprydnader att köpa i handeln i Sverige. Plastgranar började bli populära på 1980-talet.
När det gäller prisbilden på gamla julgransprydnader är det väldigt svårt att säga något. På loppmarknader hittar man ibland lådor med dylikt och bästa priserna på sådana är förstås under vår och sommar då julen känns avlägsen. Har man tur kan man hitta konstfullt tillverkade sekelgamla kvicksilverglasbollar och fåglar i glas.
Nytt julgranspynt masstillverkas framförallt i Kina. Det är billigt och opersonligt. Betydligt trevligare är det väl att plocka fram julprydnaderna som använts i generationer i hemmen. De gamla prydnaderna är väl värda omtanke och försiktighet, även om de inte betingar höga priser på marknaden.
Text: Kjell Ekström