Marcus Boman släppte sin första fotobok ”Skaparkraft”, som är en skildring av åländska konstnärer 2018. Nu släpper han boken ”I Am” som är en filosofisk konkretisering av hans egen föreställning om världen.
– Jag har alltid varit väldigt filosofisk och tankarna bakom boken har egentligen funnits i väldigt många år, ända sedan jag var barn. Men under coronaåret blev tiden mogen att ta tag i det.
Titeln ”I Am” är inspirerad av René Descartes sats ”Cogito, ergo sum”, alltså ”Jag tänker, alltså finns jag”.
– Jag vill att boken ska vara ett uppvaknande, eller en upplevelse, som gör att man ser världen med nya ögon. Det är en stillsam och mörk meditation över vår tid.
Skapelseberättelsen
Boken innehåller förut förorden ingen text men det är ändå en berättelse. Marcus Boman säger att han utgått från olika skapelseberättelser.
– Delvis från Bibelns men även skapelseberättelser från andra kulturer. De är ju alla ganska likadana med födseln, syndafallet och hur det sedan går åt skogen.
Han säger att vatten också är ett viktigt tema i många historiska kulturer, varför just vatten, men även övrig natur, fått ta mycket plats i boken.
– I många gamla kulturer pratar man mycket om moder jord och vatten och orden för mor och vatten, eller hav, är väldigt lika på många spårk. Exempelvis på italienska där mor heter madre och hav heter mare.
– Vi har i dag kopplat bort oss från naturen från att förr i tiden ha varit helt beroende av den.
Marcus Boman berättar också att han under en tid intresserat sig för religioner under neolitikum, allså den yngre stenåldern flera tusen år före Kristus.
– Den var väldigt enkel, direkt och äkta. Det var tiden före mänskligheten började hitta på nya gudar för egna syften. Jag tror inte det skadar oss att i vår tid tänka tillbaka lite och kasta bort alla de skal som vi omger oss med.
Starkare kvinnor
Marcus Boman berättar att kvinnor också hade en starkare ställning på den tiden.
– Jag har läst mycket av en arkeolog som resonerar kring det, att samhället på den tiden var väldigt jämställt. Mycket är förstås omdebatterat men egentligen spelar det ingen roll vad som är sant, det som är intressant är vad som inspirerat mig i mitt skapande.
Han resonerar också kring människans behov av att kategorisera och ställa saker mot varandra, som exempelvis gott och ont, mörker och ljus och manligt och kvinnligt.
– I min värld så har alla något av allt. Det finns inga motsatser och därför borde det inte finnas någon konflikt.
Många av bilderna har kommit till honom snarare än att han hittat dem själv, och hans filosofiska funderingar finns någonstans bakom varje bild.
– Samtidigt är det inte som att jag försöker illustrera någoting specifikt. Bilderna föreställer egentligen ingenting. Jag bjuder in till en egen tolkning, en meditation till vad som finns där bakom och en väg för att nå in i sig själv. Jag tycker att var och en som bläddrar i boken ska utgå ifrån sig själv, antingen blir man tagen av bilderna eller så bläddrar man förbi dem.
”I Am” släpptes på bokmässan i Helsingfors förra veckan och på onsdag hålls en åländsk release på Jomala bibliotek.