Den förestående försäljningen av den landbaserade fiskodlingen Fifax i Eckerö till det kinesiska statsbolaget China Overseas Smart City Technology Fund meddelades i juli. Parterna hade då, efter ett par månaders förhandlingar, undertecknat ett ”Letter of Commitment”, och Fifax-ordföranden Pentti Kulmala sade att han trodde att affären skulle vara avslutad inom september.
När så inte skedde förklarade han i oktober att det kinesiska statsbolaget var upptaget med andra förvärv i USA, och att besiktningen av Fifax därför drog ut på tiden. Det åländska köpet förväntades i stället genomföras före årsskiftet.
Sedan dess har det varit tyst, och att det nu har gått sju månader sedan sommarens meddelande har spätt på ihärdiga rykten om att affären har gått i stöpet. Felaktiga sådana, enligt Pentti Kulmala som Ålandstidningen når på tisdagsförmiddagen.
– Förberedelserna för att avsluta affären, som är långt komna, fortsätter. Kineserna håller fortfarande på med företagsbesiktningen och ett par av dem kommer hit till Helsingfors på fredag. Vi ska diskutera under hela veckoslutet.
Slutförs affären då?
– Jag kan inte garantera någonting. Det finns inget bestämt slutdatum, men jag tror att affären kommer att bli färdig någon gång under våren.
Varför passar inte köparna på att besöka anläggningen på Åland?
– De har redan gjort det, och fokuserar på andra frågor i det här skedet.
Omfattande företagsbesiktning
Pentti Kulmala säger att han är förhindrad att kommentera flertalet aspekter av affären.
– Eftersom det handlar om affärshemligheter, men som jag har sagt tidigare är den kinesiska aktören en mycket stor sådan. Kineserna arbetar med många projekt samtidigt, men de skulle inte komma till Finland om de inte var allvarligt intresserade av att affären ska avslutas enligt planen.
Hur ofta har du kontakt med köparen?
– Minst en gång i veckan.
Den utdragna affären tyder på att köparen är missnöjd med någonting. Stämmer det?
– Inte vad jag känner till. Att företagsbesiktningen, som behandlar alltifrån kommersiella till juridiska frågor, görs med stor noggrannhet är inget konstigt. Alla som har besökt Fifax, även köparrepresentanterna, har sagt att det är världens mest moderna och bästa fiskodling av sitt slag.
– Men det är klart att det finns vissa kulturskillnader när vi gör affärer med kineser. De har sitt sätt som de gör saker på, och det är ingenting som vi kan påverka. Jag vill ändå framhålla att Helmet Capital har köpt och sålt fler än 300 företag, det här är ingen ovan situation för oss.
Är köpeskillingen föremål för diskussion?
– Nej.
Pågående emission
Som Ålandstidningen berättade i december genomför Fifax för närvarande en nyemission i vilken bolaget hoppas emittera 1,5 miljoner nya aktier för 2 euro styck. Pentti Kulmala kommenterar inte den pågående emissionen, men säger att Helmet Capital med intressenter nu kontrollerar 80 procent av aktiestocken.
– Styrelsen har fullmakt att ta in ytterligare tre miljoner euro om det bedöms nödvändigt.
Fifax, vars plan är att så småningom producera 3.200 ton fisk per år, startar enkelt uttryckt upp verksamheten i tre faser. Nyligen togs fas två i bruk och enligt Pentti Kulmala kommer det negativa kassaflödet att stoppas när bolaget i sommar kan slakta 2.000 ton fisk på årsbasis.
Hur mycket pengar förlorar Fifax i dag?
– Ett par miljoner euro per år.
Enligt honom är varken veckans börsras eller de fallande världsmarknadspriserna på lax något som påverkar Fifax-försäljningen.
– Börsoro påverkar förstås det mesta, men det kinesiska statsbolaget arbetar mycket långsiktigt. Att priset på norsk lax har gått ned är snarast till vår fördel, vi får bra betalt för vår högklassiga forell, inte minst efter att odlingar i norra Finland har tvingats till masslakt efter ett virusutbrott i januari.
Robert Vickström