Lagtinget upptog på nytt debatten om trafiken med den elhybridfärja som LR upphandlade i mitten av augusti och vars kostnad steg från beräknade 47 miljoner euro till närmare 67 öven en 15-årsperiod. Oppositionen, med Centerns gruppledare Harry Jansson i spetsen, lämnade in en så kallat åtgärdsuppmaning för lagtinget att ta ställning till. I den vill man att lagtinget ska uppmana LR att säga upp avtalet då lagtinget inte beviljat medel till det.
Ett problem
Men det var inte bara oppositionen som levererade kritik mot LR för den ökade kostnaden. Sara Kemetter konstaterade att frågan är besvärlig då det inte handlar om en upphandling av traditionellt snitt, där landskapet köper något, utan om en tjänst. Icke desto mindre menade hon att den betydligt högre slutsumman var ett problem. – Lagtinget kan inte ge fullmakt in blanco. Och att lagtinget inte begränsat den här fullmakten innebär inte att den inte har begränsningar. Sara Kemetter konstaterade också att lagtinget har en speciell ställning i det offentliga Åland. Till skillnad från ett beslut i ett fullmäktige finns det ingen möjlighet att överklaga ett beslut i parlamentet. – Vi är på en farlig väg för att invånarna inte kan överklaga, det är vi som ska övervaka det. Petri Carlsson (MSÅ) menade dock att fullmakten trots allt inte var in blanco, utan att då det handlat om en driftskostnad finns den i budgeten. – Det är viktigt att nämna att anslaget finns under ett specifikt budgetanslag.
Vädrade morgonluft
I och med Sara Kemetters utspel tycktes oppositionen vädra morgonluft och en spricka i regeringsblocket. Jörgen Pettersson (C) talade om tunnelalternativet och hoppades få med S på det tåget. Svaret blev dock avvisande från Kemetter. – Jag hade hoppats att Pettersson förstod vad jag försökte problematisera. Inte vet vi vad tunneln skulle kosta, så inte ska vi ge en fullmakt in blanco för den i stället? Vi har ett parlamentariskt ansvar att inte lura folk, sade hon med hänvisning till att hon menade att Pettersson blandar ihop investering och drift. Sara Kemetter ansåg också att en tunnel på sikt kan ersätta färjan mellan Svinö och Gripö. Det tror inte Jörgen Pettersson på. – Jag tror dessvärre att det fungerar så här; om man sätter 100 miljoner på att bygga en bro och köpa en färja så är benägenheten att sätta stora belopp på samma plats är ganska liten i den här salen. Bert Häggblom (Ob) vädjade till majoriteten att rösta för åtgärdsuppmaningen och riva upp avtalet. Han kritiserade också infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) för hans svar om lagligheten i fullmakten under debatten i onsdags. – När jag frågade ansvarig minister om rättschefen i LR har givit klartecken för det här, då svarar man ja eller nej. Men jag fick inget svar. I stället sa han att vi bara misstänkliggör, konstaterade Bert Häggblom. Inte heller i gårdagens debatt fick han något gensvar då minister Nordberg valde att varken ta anförande eller replik.
Vad väger tyngst?
Johan Ehn (MSÅ) valde att problematisera frågan om huruvida lagtinget ska ge en öppen fullmakt till LR. Han menade att dagens lagtingsordning, som styr hur fullmakter får ges, inte är anpassade efter den nya tidens köp av tjänster i stället för saker. Samtidigt medgav han att LR kunde ha valt att höra lagtingets åsikt om att upphandlingen av elhybridfärjan blev dyrare än beräknat. Johan Ehn fick svar av Roger Nordlund (C) som menade att lagtingets omröstning kring åtgärdsuppmaningen, som sker i morgon onsdag, blir ett val för ledamöterna att göra. – Min konklusion blir att vi får se vad som väger tyngst, LR:s prestige eller lagtingets status.
Jonas Bladh