Årets vårmöte samlade ett 30-tal medlemmar i hotell- och restaurangskolan, där Mats Nylund, förbundsstyrelseordförande för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, föreläste om aktuella lantbrukspolitiska frågor.
– Vi diskuterade bland annat kreativa lösningar för att exportera fler åländska och finländska livsmedel till kontinenten, säger producentförbundets ordförande Birgitta Eriksson-Paulson efter mötet.
Ytterligare ett diskussionsämne var förslaget om lagen om djurs välfärd, som väntas ersätta den i dag gällande djurskyddslagen efter årsskiftet, och därefter antas som en blankettlag av lagtinget.
– Och vi diskuterade fördelarna med den livsmedelsombudsmannatjänst som Finland planerar att inrätta vid årsskiftet. Vår förhoppning är att en livsmedelsombudsman gör konkurrensen mer rättvis, så att producenterna får en större andel av priset som konsumenterna betalar i butik, säger Birgitta Eriksson-Paulson.
Vad gäller tillbakablickar beskriver hon 2017 som ett ”tungt år” för flertalet producenter.
– Den senaste statistiken visar att jordbruksintäkterna i Finland fortsätter att sjunka, och fjolåret var särskilt dåligt för lökodlarna, som förlorade 40 procent av skörden.
– Men glädjande nog finns samtidigt en kreativ anda. Bönder måste vara optimister.
Dialog om vargen
Den varg eller de vargar som nyligen har observerats i landskapet och oroar särskilt fårbönder berördes inte på mötet.
– Producentförbundet har redan varit tydligt med sin åsikt: Vi ska inte ha någon varg på Åland, för även en ensam varg kommer snart att riva får eller mindre nötkreatur.
– Vi för en dialog med landskapsregeringen, och har respekt för att frågan är komplicerad i och med att vargen är en skyddad art.
Vårmötet, som traditionsenligt klubbar verksamhetsberättelsen samt beviljar styrelsen ansvarsfrihet avseende bokslutet, ajournerade de ärendena under tisdagen.
– Underlaget hann inte färdigställas eftersom vi bytte kanslist under den tidiga hösten, och vi kommer därför att kalla våra medlemmar till ett extrainsatt möte i april. Jag känner mig trygg kring att räkenskaperna kommer att visa sig vara i skick, säger Birgitta Eriksson-Paulson.
Robert Vickström